Nemcsak a főváros, hanem az egész ország közlekedése megbénulhat kedden. A BKV-dolgozókon kívül a vasutasok is határozatlan idejű szolidaritási sztrájkot hirdettek. Ezt a VDSZSZ elnöke jelentette be. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor és pontosan hol kezdik a sztrájkot a vasutasok, de elsősorban a fővárosra és az agglomerációra koncentrálnak. A munkabeszüntetés az egész országra hatással lesz, hiszen a fővárosi pályaudvarokon is leállhat a közlekedés. Az elégséges szolgáltatásról még délután egyeztetnek a MÁV vezetésével. Ha a BKV sztrájk elhúzódik, a VDSZSZ több szolidaritási sztrájkot is szervez, amihez Gaskó szerint például a légiközlekedési dolgozók is csatlakozhatnak.

Éjféltől leállnak a buszok, a trolik és a HÉV, valamint részben a villamosok. A metróközlekedést nem érinti jelentősen sztrájk. Hogy hány járat közlekedik, nem tudni, a munkabeszüntetés alatt nyújtott elégséges szolgáltatásról még folytatják a tárgyalásokat.

A Volán nem segít a járatmentesítésben holnap a BKV-nak. Ez két dolgot jelenthet: vagy nincs felesleges busza a busztársaságnak, vagy attól tartanak, hogy dolgozóik is sztrájkba lépnek. Úgy tudjuk azonban, hogy a Volán-szakszervezetek csak holnap délután döntik el, hogy sztrájkolnak-e a közeljövőben, és ha igen, pontosan mikor. Az érdekképviseletek 4,9 százalékos bérfejlesztést kérnek, ez szerintük a 2010-ben várható infláció plusz 1 százalék. A Volán vezetése viszont csak 0,3-0,6 százalékos béremelést adna.

(hírTV)