A jogász-kutatóból lett strasbourgi emberi jogi bíró hat évig vezeti a Legfelsőbb Bíróságot, amelynek Lominci Zoltán mandátumának lejárata óta, azaz több mint egy éve nem volt elnöke.

Ötödik próbálkozásra sikerült megválasztani a Legfelsőbb Bíróság elnökét: Baka András maga is harmadszor volt jelölt. Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke hirdette ki a titkos szavazás eredményét: 309igen, 36 nem, 22 érvénytelen szavazat. A múlt héten még csak 184 igen szavazatot kapott a jelölt, és 108-an voltak ellene. Akkor az MSZP és a Fidesz egymást vádolta azzal, hogy képviselői másképp szavaztak titkosan, mint ahogy nyilvánosan ígérték.

Aztán próbálkoztak azzal is, hogy nyílt legyen a szavazás, vagy hogy a frakcióknak saját urnájuk lehessen, és így derüljön ki, melyik párt hogyan szavazott. De ezekről a megoldásokról sem sikerült megegyezni, ezért a szokásos módon zajlott a titkos voksolás. Ilyenkor az országgyűlés jegyzői számolják a szavazatokat: ők mind a négy frakciót képviselik, és ellenszavazat nélkül kimondták, hogy a szavazás érvényességét befolyásoló tényező nem merült fel. Baka András rögtön letette az esküt, és hat évig ő lesz a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

(MR)