Inflációkövető nyugdíjemelés, a nyugdíjminimum, a hozzá kötődő szociális juttatások és a családi pótlék befagyasztása, megszűnő gázártámogatás, kamattámogatás és szocpol. A Gyurcsány-kormány elvetett megszorító csomagját hajthatja végre az új kabinet.

Az Index internetes portál értesülései szerint a jóléti kiadások megnyirbálását tartalmazó tervezetet a Pénzügyminisztérium másfél hónapja terjesztette a kormány elé. A Gyurcsány-kabinet azonban nem merte vállalni bevezetését, mert az intézkedések egyértelmű vesztesei az MSZP törzsszavazói lettek volna. Az elvetett javaslat idén 200, jövőre pedig 600 milliárd forinttal csökkentené a költségvetési kiadásokat. Gyurcsány Ferenc utalt arra, hogy kidolgozott, végigszámolt javaslatokat hagy utódjára.

Nemcsak az SZDSZ, a másik – magát ellenzékinek nevező párt – az MDF is hajlandó kívülről támogatni az új kormányt. A pártelnök nem zárta ki, hogy a demokrata fórumos független képviselők megszavazzák azokat a kiadáscsökkentő intézkedéseket, amelyek egyeznek programjukkal. Az új kormányfőjelölt személyéről továbbra sem tudni semmit, a szocialisták viszont engedtek: már nem vetik el a Reformszövetség megszorító javaslatait, miután a liberálisok ezt szabták feltételül az új kormány külső támogatásáért.

Egybehangzó sajtóértesülések szerint a legesélyesebb kormányfőjelölt Mészáros Tamás, az egykori ÁPV Zrt. volt elnöke, és Surányi György volt jegybankelnök. Az origo internetes portál MSZP-s forrásokból úgy tudja, hogy Mészáros nem vállalja a felkérést. A hírTV úgy értesült, hogy Surányi sem vállalná a posztot, csak bizonyos feltételek mellett.

(hírTV)