Hirdetés

Menczer Tamás emlékeztetett, hogy amikor az Európai Unió létrejött, és amikor Magyarország 20 évvel ezelőtt belépett az EU-ba, akkor volt két világos cél: Európában legyen béke, és legyen jólét.

„Ma ebből kettő hiányzik. A béke és a jólét”

– hangoztatta.

Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy főiskolai évei során, amikor a kommunizmusról tanult, a tanárnő mondta, hogy a kommunizmus korszakában Magyarországot a vas és acél országaként jellemezték, amiből csak két dolog hiányzott, a vas és az acél.

Szerinte most ugyanígy vagyunk az EU-val. Volt ugyanis két világos cél, a béke és a jólét, és kettő hiányzik ebből: a béke és jólét. Az elmúlt több mint két évben „a derék brüsszeli kollégák egy lépést nem tettek a béke irányába” – fűzte hozzá.

Korábban írtuk

Az EU-ban eredetileg – folytatta – arra szövetkeztek a tagországok, hogy közösen, egymást tisztelve építik Európa békéjét.

Ehhez képest nem a békét építik, hanem a háborút – vélekedett.

Továbbá arra szövetkeztek, hogy a jólétet építik, hogy az embereknek minél jobb legyen, időről időre egy-egy lépést tudjunk tenni előre, és az életszínvonal mindig egy picit növekedjen.

„Ehhez képest Brüsszelben az összes döntésükkel, az összes gazdasági, szankciós, energetikai, mezőgazdasági és mindenfajta döntésükkel az európai életszínvonalat rombolták. Egy csomó pénzt kivettek az Önök zsebéből, meg az összes európai ember zsebéből, meg az államok és államháztartások zsebéből”

– fogalmazott.

Közlése szerint 2022-ben, miközben a magyar embereket a rezsicsökkentéssel meg tudták védeni az energiaárak elszabadulásától, a háborús helyzet és szankciós döntések miatt az ország energiaszámlája 10 milliárd euróval, vagyis 4000 milliárd forinttal nőtt.

Ez azt jelenti, hogy 4000 milliárd forintot nem tudtak utakra, járdákra, fejlesztésekre, bérekre, „akármire” fordítani, mert az energiát kellett kifizetni.

„Ezért mondjuk azt, hogy változás kell Brüsszelben”

– fogalmazott Menczer Tamás.