Ukrajna nyugati fegyverekkel mélységi támadásokat akar Oroszország ellen indítani, az orosz válasz erre pedig atomfegyver bevetése is lehet, mondta. Ennek ellenére a háborúpártiak ugyanazt mondják, mint az elmúlt években: még több fegyvert a háborúba, akár katonákat is, és az sem kizárható, hogy a NATO összecsap Oroszországgal.

Hirdetés

Ebben a háborúban mindenki veszít, a csatatéren nincs megoldás, ott csak halottak vannak – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök békemissziójának fontosságát hangsúlyozta. Rámutatott: a magyar álláspont változatlan, eszerint azonnali és feltétel nélküli tűzszünetre, illetve béketárgyalásra van szükség.

Felszólalása végén Menczer Tamás a gazdasági semlegesség jelentőségéről is beszélt tíz pontban.

Hidvéghi Balázs, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában megerősítette a magyar kormány konzekvensen hangoztatott álláspontját, miszerint a konfliktusnak nem a csatamezőn lesz vége, azt egy politikai megállapodással lehet lezárni.

Korábban írtuk

Jelezte: Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre azzal, hogy több százezer ukrajnai menekültön segít.

Büszkeségének adott hangot azért, hogy Magyarország határozottan és bátran kiáll a béke mellett, a miniszterelnök pedig békemissziót indított a magyar EU-elnökség kezdetén. Brüsszel és a nyugat-európai elit szégyene az, ahogyan erre reagáltak – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy Magyarország nem szeretné, ha egyfajta gazdasági-kereskedelmi vasfüggöny ereszkedne Európa és a világ több más része közé.