A politikus a kormánypártok teljes támogatásáról biztosította a közel-keleti helyzettel kapcsolatban a kormány álláspontját, melynek sarokkövei, hogy a mostani konfliktus egy Izrael elleni, brutális terrortámadásból indult, valamint hogy mindent meg kell tenni a konfliktus kiszélesedése, államközi háborúvá válása ellen.

Ukrajnára kitérve azt mondta: a magyar kormány azonnali, feltétel nélküli tűzszünetet és béketárgyalásokat akar, hiszen a csatatéren nincs megoldás.

A helyzetet súlyosbítják azonban a háborúpárti európai vezetők nyilatkozatai, amelyek katonák háborúba küldésének lehetőségét vetik fel. Ennél is súlyosabb, hogy a NATO most azt szervezi, hogyan tudja átvenni a fegyverszállítást, a katonák kiképzését, és erre 100 milliárd dollárt szánnak – figyelmeztetett.

Értékelése szerint a magyar baloldal háborúpárti, hajlandó lenne magyar katonákat a háborúba küldeni. Erről közös miniszterelnök-jelöltjük, Márki-Zay Péter is világosan beszélt – idézte fel a 2022-es választási kampányt.

Hirdetés

„Önök nem a magyar érdeket képviselik, hanem azok érdekeit, akiktől a dollárokat kapják, és ez ellentétes a magyar érdekkel” – fordult az ellenzékhez Menczer Tamás.

Hozzátette: „az új baloldali csodagyerek”, Magyar Péter szintén háborúpárti politikus, noha nemrég „próbált mosakodni” a háborúval kapcsolatos álláspontja ügyében. Ebben a szövegében nem írt arról, hogy azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat akar, hogy nem küldene fegyvereket és magyar katonákat az ukrajnai háborúba, arról ellenben írt, hogy szerinte nem számít a magyar álláspont – jegyezte meg.

„Ilyet csak egy igazi dollárbaloldali, háborúpárti politikus mond” – értékelt.

Véleménye szerint ugyanis fontos a magyar álláspont. Fontos, hogy világosan elmondjuk: nem küldünk katonákat és fegyvereket ebbe a háborúba, és a béke pártján állunk – mondta.

A kormány és a kormánypártok minden nyomás ellenére is maradnak a béke pártján, a baloldal pedig háborúpárti, ezért fontos, hogy június 9-én a magyar emberek a Fidesz-KDNP-t támogassák – érvelt Menczer Tamás.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a felszólalásra reagálva arra figyelmeztetett az ellenzék álláspontjával kapcsolatban: „ha dollár érkezik, azzal háborús álláspont is érkezik”.

Hozzátette: Irán Izrael elleni támadásával a világ még veszélyesebb hely lett, de az európai vezetők nagy része ma mégsem a béke hangján beszél az orosz-ukrán háború kapcsán.

Annak ellenére, hogy a NATO védelmi szövetség, folytatódik a NATO-misszió előkészítése és folytatódnak, sőt bővülnek a fegyverszállítások is. Ezzel az eszkaláció sem lassul: az orosz elnöki szóvivő szerint a NATO és Moszkva viszonya már a közvetlen konfrontáció szintjére süllyedt – jelezte.

Az európai döntéshozók jelentős része nem veszi figyelembe a 20. század tragikus történelmi tapasztalatait – jegyezte meg, hangsúlyozva: ilyen körülmények között háromszorosan fontos, hogy Magyarország a béke hangja legyen.

Kiemelte: a magyar kormány nem támogatja, hogy a NATO műveleteket indítson Ukrajnában, de minden lehetséges módon támogatást nyújtott és nyújt a bajbajutottaknak.

Ha ezen a kormányon múlik, a háborúban nem fogunk részt venni – zárta parlamenti válaszát Dömötör Csaba.

Korábban írtuk