Ráadásul egyes elkövetők attól sem riadnak vissza, hogy akár sűrűn lakott területeken helyezzék ki az emberekre is veszélyes szereket.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársait egy belvárosi kormányzati épülethez hívták, amelynek udvarába egy kerecsensólyom zuhant. Mikor a madarat megtalálták, még néhány percig élt.

A laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy az állat pusztulását egy három éve betiltott növényvédőszer okozta, testtömeg-egységre (kg) vetítve ilyen nagy mennyiségű mérget még nem találtak Magyarországon elhullott madárban. A Fővárosi Állat-és Növénykert állatorvosai megröntgenezték a madarat, lövésre vagy egyéb sérülésre utaló nyomot nem találtak. A kerecsensúlyom költési időszakon kívül gyakran vadászik galambokra a városokban, ennek a madárnak a csőrén és lábán is találtak galambtollat. Vélhetően a pusztulása előtti percekben ehette meg a mérgezett galambot az épület tetején.

Ha a galamb a földre hullik és egy háziállat, vagy súlyosabb esetben egy gyerek találja meg, életét csak a gyors orvosi beavatkozás mentheti meg. Nagyon fontos, hogy ha elhullott madarat találunk ne érintsük meg, hanem jelezzük a területileg illetékes környezetvédelmi hatóságnak, akik szakszerűen elszállítják a tetemet. A tiltott növényvédőszerek terjesztése, bárminemű felhasználása méreggel való visszaélésnek minősül, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Az elmúlt években több száz védett és fokozottan védett madár pusztul el hazánkban szándékos mérgezés következtében.

A kerecsensólyom (Falco cherrug) nagytestű sólyomfaj, teste 45-55, szárnyfesztávolság105-130 cm hosszú. A hímek súlya 730-990 g, a tojóké 970-1300 g között változik. Az öreg madarak háta sárgásbarna, fejük általában világos, néha egészen fehéres színű. Az öreg példányok jellemzője a világos, sokszor fehér mell, amely a has felé sűrűsödő, csepp alakú pettyekkel mintázott. Lábuk és viaszhártyájuk sárga. Monogám madarak, egy életre választanak párt maguknak. Március közepén 3-5 tojást rak a tojó, majd ezt követően 32 napig kotlik. A hím ez idő alatt vadászik és táplálékkal látja el a kotló tojót. A fiókákat mindkét szülő eteti. A keléstől számított 42-47 nap után kirepülnek a fiatalok, és közel egy hónapig a fészkelőhely környékén tartózkodnak. Költési időszakban a leggyakoribb zsákmányállatuk az ürge, a hörcsög, a galamb, a bíbic és a seregély. A fiatalok egy része vonul, az öregek nagy része a fészek környékén, télen is megfigyelhető.