Fotó: Facebook
Fehér Zsolt
Hirdetés

A 2002–2003-ban Vácon szűk körben megjelent Arbo Nyúz című, igazából definiálhatatlan kiadványt valószínűleg a valamikori Kretén magazin ihlette. Abban voltak olvashatók olyan abszurd, beteg szellemeskedések, amelyek bár az esetek többségében szintén nem estek a humor kategóriájába, bizonyos határokat nem léptek át, már csak azért sem, mert a Kretén hivatalosan megjelenő, impresszummal, szabályszerű azonosítóval ellátott lapocska volt.

Az Arbo Nyúz szövegein azonban még csak idétlenül röhögni sem lehet, mert nem abszurdak, hanem gyomorforgatók. Olyan gondolatok, amelyek egészséges embernek még ittas állapotban sem jutnak eszébe. Ha az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet ápoltjai házi készítésű fanzine-t adnának ki, nagyjából az lehetne ilyen.

Képek az Arbo Nyúzból

Csak néhány példa, a tényszerűség érdekében szó szerint idézve.

A kiadvány egyik szerzője arról értekezik, hogy egy nő „mutterját elküldte a kurva anyjába”, mire az említett képzelet szülte hölgy megsértődött, éspedig halálosan. Mindezt a szerző így összegzi: „Ostoba, érzékeny nök!” (sic!)

Korábban írtuk

Ennek a célját, műfaját tekintve értelmezhetetlen sokszorosított irománynak az a Fehér Zsolt volt a főszerkesztője, aki 2010 óta a váci önkormányzat és a Pest vármegyei közgyűlés jobbikos képviselője. 2019-ben már a Gyurcsány vezérelte globalista baloldal közös jelöltjeként kapott képviselői mandátumot Vácott, beállt mögé a saját pártján kívül a Momentum, a DK, az LMP, az MSZP, a Párbeszéd, a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom, valamint két helyi csoportosulás is.

Ugyanebben a kiadványban olvasható az az álláspont, amely szerint „minden nő kurva”. Ezt a kijelentést pedig Fehér mint főszerkesztő ekképpen nyugtázta: „Kösz a felvilágosítást, jómagam is eképpen (sic!) vélekedem.”

Ennél undorítóbb szövegek, afféle aberrált lázálmok is olvashatók az ominózus nyomtatványban. Az egyik ilyen beteges látomásban a szerző azt fantáziálja, hogy részegen hazafelé tartva egy idős úr által molesztált 12 éves kislányt lát meg. „Fejberúgtam (sic!) az öreget, erre ő bemutatott egy szabadon választott talajgyakorlatot. – Nem is tudom, hogy köszönjem meg – szólt Petra. […] – Na jó, térdelj le és szeress. Behívtam, letérdelt és nagyon szeretett. […] Petrát a körtefa mellett ástam el oda, ahová a kutyámat is. […] Nyáron majd exhumálom őt, és megismételjük ezt a csodálatos éjszakát.”

A főszerkesztő naplójából című rovatban olvasható: „2003. február 22., szombat. Ma jó kedvem volt, megfőztem Anikót, akit múlt héten ismertem meg és daraboltam fel. Az idő borús volt, meg a kiscsaj, akit a polgármesteri hivatal előtt erőszakoltam meg.”

A társkereső hirdetések mintájára megfogalmazott szöveg is található a kiadványban: „Szép lányok, mit szólnátok némi subi-dubihoz velem? […] Nem fogjátok megbánni, mert utána eláslak titeket a kert sarkában, így megspóroljátok a nekem szánt ajándékokra a pénzt.”

És így tovább, szakadatlanul ömlik a szenny. De ennyi talán elég is a beteg pszichék ámokfutásából. Nem is foglalkoznánk vele, ha nem volnának nagyon is aktuális tanulságai.

Mert rendben, értjük: húsz-huszonegy évvel ezelőtt néhány ember úgy gondolta, hogy mulatságos dolog néhány példányban nyomtatásba adni aberrált bűncselekmények rémlátomásait. Mindez persze egy cseppet sem vicces, de vannak sajnálatra méltó emberek, akik annak tartják, mert nem jutott nekik humorérzék. Sokkal inkább elképesztő és beteges, de ennyi idő elteltével az egykori kvázi főszerkesztő azt is mondhatná: „Idétlenek, felelőtlenek, hülyék voltunk, nem gondoltunk arra, hogy ez másokat esetleg megrettent, felzaklat, sajnáljuk és szégyelljük, azóta benőtt a fejünk lágya, bocsánatot kérünk, én magam pedig visszavonulok a közélettől.”

Fotó: Demokrata/Vermes Tibor

De Fehér Zsolt nem ezt tette, hanem megsértődött, és lejárató kampányról, hazugsággyárban robotoló médiaipari segédmunkásokról delirált egy Facebook-bejegyzésben. „Ami a maga idejében röhögni jó volt, mára világraszóló botrányért kiált”, nehezményezi, hogy a Vác Online portál szembesítette 2002-es, 2003-as önmagával. Az ellentámadásnak szánt hosszú szövegben szó sem esik arról, hogy ő maga netán hibázott volna. Ami újfent bizonyítja, hogy a baloldalon továbbra sincs soha semminek felelőse, sem következménye. És bár Fehér Zsolt valószínűleg nem indul a júniusi önkormányzati választáson, a teljes váci baloldal mindmáig kiáll mellette, hiszen sem pártja, sem annak szövetségesei nem szólították fel sem Pest vármegyei, sem váci közgyűlési képviselői mandátumáról való lemondásra, de még csak a váci önkormányzat Emberi Kapcsolatok Bizottsága elnöki tisztségétől való visszalépésre sem.

A Demokrata kérdésekkel fordult Fehér Zsolthoz. Arról érdeklődtünk, hogy mi volt a célja az Arbo Nyúz című kiadványnak, illetve hogy a politikus megítélése szerint a pedofil gyilkosságokról szóló látomások a humor kategóriájába tartoznak-e. Azt is megkérdeztük, hogy prostituáltnak tart-e minden nőt. Végül feltettük a kérdést: bocsánatot kér-e nyilvánosan, és lemond-e váci és vármegyei képviselői tisztségéről. Fehér Zsolt azonban nem reagált megkeresésünkre. A Jobbiktól, illetve a Fehért támogató DK-tól, az LMP-től, a Momentumtól, az MSZP-től és a Párbeszédtől azt kérdeztük, elhatárolódnak-e Fehér Zsolttól, és felszólítják-e lemondásra, ám a baloldali pártok is hallgatásba burkolóztak.

– Az egész baloldal védi Fehér Zsoltot, akit már 2022-ben lemondásra szólítottunk fel. Náluk soha semminek nincs következménye, egyébként is azt hiszik, bármit megtehetnek. Például Matkovich Ilona polgármester asszony fia szabálytalanul bővítette a cukrászdáját, de nem elbontatták az épülethez hozzátoldott üvegkalitkát, hanem kezdeményezték a helyi építési szabályzat módosítását, hogy a családi biznisz háborítatlanul folyhasson – ad betekintést a váci közéleti viszonyokba a helyi Fidelitas elnöke. Szabó Csaba úgy látja, Vác mára a botrányok városa lett szabálytalan közbeszerzésekkel, a baloldali képviselőket a nyilatkozattételtől eltiltó cenzor polgármesterrel, szociálisan érzéketlen önkormányzattal, amely a Covid idején nullaforintos állásidőre küldte cégei alkalmazottait.

Fotó: Demokrata/Vermes Tibor
Szabó Csaba

A baloldal tehát nem tartja problémának a politikusuk által főszerkesztőként jegyzett gyomorforgató fantáziálást. Nem is engedik el Fehér kezét. 2023-as vagyonnyilatkozata alapján a Jobbik pártalapítványától havonta 500 ezer forintot kap irodai adminisztrátori munkáért, magától a párttól húszezret, a vármegyei képviselőségért 190800 forint tiszteletdíjat kasszírozhat, a váci távhőcég felügyelőbizottsági tagságáért 85 ezret, ez 795800 forint havi jövedelem. A helyi Fidesz most plakát- és szórólapkampányt indít, hogy tájékoztassa a váciakat a valóságról, mert méltatlan embereknek nincs helyük a közéletben.