A szocialista kongresszus zárt ülésén többen is sérelmezték, hogy lemaradtak a befutónak tűnő helyekről, és hogy a szakpolitikusokat hátra sorolták. A befutó helyeken kevés a szakpolitikus, az MSZP által előszeretettel hangoztatott női kvóta sem érvényesült, nincsenek rajta új arcok, és a fiatalítás is elmaradt. A negyedik helyen szereplő Gyurcsány Ferenc viszont elégedett lehet, hiszen a hozzá köthető politikusok előkelő helyre kerültek.

A Magyar Hírlap úgy tudja, Bokros bejelenti: lemond európai parlamenti mandátumáról. A politikus a mára teljesen legyengített államot támadta. Azt mondta: „Az állam akadálya mind a gazdasági növekedésnek, mind a társadalmi és kulturális fejlődésnek, ugyanis túlméretezett, (…) rendkívül silány minőségű szolgáltatásokat rendkívül sok adóforintból előállító, pazarló és korrupt.”

Az SZDSZ küldöttgyűlése is zászlót bontott, túlnyomó többséggel elfogadta a párt Újratervezés című, a 2010 és 2014 közötti időszakra készített programját – közölte az ülést követő tájékoztatón a szabad demokraták elnöke, Retkes Attila, aki azt is kijelentette: az SZDSZ egységes párt, amely levonta a múlt tanulságait, és „egy mérsékelt, a nemzeti és polgári liberális tradíciókból kiinduló szabadelvű politika megvalósítását tűzte ki célul”.

„A múlt a megszorítások, a mély válság útja, míg a jövő a kilábalás, a növekedés, a munkahelyteremtés útja” – reagált Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki kabinetjének vezetője a szo­cialisták kongresszusán és az MDF választmányán történtekre.

(Magyar Hírlap)