Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Hirdetés

– Mészáros Lőrinc hol lenne ma, ha nem élvezi felcsúti gyermekkori barátja, Orbán Viktor bizalmát?

– A mi kapcsolatunk barátság, ami a bizalmon alapszik, de külön úton járunk, hiszen a miniszterelnök úr 1989 óta politikus, én pedig 1992 óta vagyok vállalkozó. Ebben tettem egy kis kitérőt, hisz 2011-től majdnem két cikluson át polgármester voltam Felcsúton, igaz, a gazdasági tevékenységemet akkor sem adtam fel, amikor szolgáltam a településemet. A gazdasági fejlődésem nem két nap alatt történt meg, hanem az elmúlt 32 év munkájával jutottam el idáig. A vállalkozói világ minden lépcsőfokát megjártam, hiszen voltam kis-, közép- és nagyvállalkozó is. Ebben voltak jobb és kevésbé jó időszakok, de napról napra mindent annak rendeltem alá, hogy mindig legalább egy lépéssel előrébb tudjak jutni az utamon.

Mikor és miről beszélt legutóbb Orbán Viktorral? Mennyire intenzív a kapcsolatuk?

– Legutóbb néhány hete. Mindketten sokat dolgozunk, de így is relatíve intenzív a kapcsolatunk. Napokig tudnánk beszélni sportról, futballról, „közös gyermekünkről”, a Puskás Akadémiáról. Persze ugyanígy téma a család, a gyerekek, szóba kerül a politika is, megpróbálunk együtt ebédelni, ha van időnk. Nem egyszerű összehozni, mert rengeteg elfoglaltságom van nekem is, neki még több.

Korábban írtuk

Egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a külföldi terjeszkedésre, a közelmúltban például két stratégiai ágazatban is történt akvizíció, egyrészt az agráriumban, egy horvát gyümölcstermesztő vállalat (Rabo) felvásárlásával, másrészt egy boszniai cementgyár (Lukavac) megszerzésével. Milyen további ajtókat nyitnak ezek az üzletek?

– A cégcsoport fejlődése az országhatárokon belül már korlátozott, ezért stratégiai cél a külföldi terjeszkedés, jellemzően azokban az iparágakban, amelyekben idehaza is erősek vagyunk. Ilyen terület a mezőgazdaság, a hazai első hely mellett nyitunk a régiós piacokra, márpedig a Rabo a legnagyobb horvátországi almatermelő cég, akvirálása profilba illő. A Lukavac cementgyár megszerzése talán ennél is egyértelműbb: az alapanyag-ellátás köztudottan nehézkes az építőiparban, elképesztő volatilitás jellemzi a beszerzéseket, a saját gyártóbázissal csökken a kiszolgáltatottság. Ez egy kiváló kifektetésnek ígérkezik, a vállalat eredménytermelő képessége már most sokkal jobbnak tűnik, mint amikor először megvizsgáltuk.

Mikor és melyek lehetnek a nemzetközi piacszerzés következő állomásai?

– A szállodaiparban Horvátország és Montenegró mellett Ausztriában már vannak érdekeltségeink, de megyünk tovább, például Rijeka mellett, Iciciben ötcsillagos luxusszállodát építünk, amit 20 évig a Marriott üzemeltet majd. A turizmus mellett a mezőgazdaságban és az építőiparban is készen állunk a terjeszkedésre, akvizíciós tárgyalásainkkal a régiós piacokra fókuszálunk. Mára tartunk ott, hogy megengedhessük magunknak jól működő vállalatok megvásárlását, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy a lepusztultak rehabilitációja, újraépítése olyan hosszú folyamat, ami túl sok idő, túl sok pénz. Elsősorban Európában terjeszkedünk, de Észak-Afrikában, Líbiában, illetve a Közel-Keleten, Ománban is vannak érdekeltségeink. Haladunk előre, több komoly akvizíció előtt állunk, ami még nem nyilvános, de az első fél évben több is lezárulhat.

Mészáros Lőrinc mások mellett arról is beszélt az Indexnek,

  • hogyan kezeli a 2010-es kormányváltás óta a vagyongyarapodását érintő támadásokat;
  • mit gondol a nemzeti tőkésosztály valódi szerepéről a magyar gazdaságban;
  • hogyan priorizálja a teendőit, amikor már több mint 350 vállalkozás és 40 ezer munkavállaló van a keze alatt;
  • milyen irányban fejlődnének, terjeszkednének a következő években az építőiparban, a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban és a turizmusban;
  • mikor lép tőzsdére vagy vesz bankot külföldön az MBH Bank Nyrt;
  • reálisan hová érkezhet meg az Opus Global Nyrt. részvényeinek árfolyama;
  • mit gondol a magántőkealapról, mint befektetési formáról;
  • illetve mi volt a legnehezebb feladat a futballban a Puskás Akadémia alapítása óta.

A teljes interjút IDE kattintva olvashatják el.