Szeptembertől a szakszervezetekkel és a szakmai szervezetekkel egyeztetett béremelés valósul meg az egészségügyben – jelentette ki az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Az 2016-ban kormányrendeletben szabályozott módon 26,5 százalékos béremelést kapnak a szakdolgozók – közölte Mészáros János.

Hozzátette, a szakorvosok és a szakgyógyszerészek bére 107 ezer forinttal nő, minderre 19,2 milliárd forint pluszforrást biztosít a költségvetés.

Jövőre folytatódik a béremelés, erre 2017-ben 82,6 milliárd forint pluszforrást fordítanak.

A szakdolgozók bére 2017 novemberétől  további 12 százalékkal nő, majd 2018-ban és 2019-ben 8-8 százalék lesz a béremelés mértéke.

Fotó: http://www.shutterstock.com

Ugyanakkor 2017 novemberétől újra emelkedik a szakorvosok és a szakgyógyszerészek fizetése is, 100-100 ezer forinttal. A szükséges forrásokat a Nemzetgazdasági Minisztériummal folytatott folyamatos egyeztetés alapján biztosítja a kormányzat – fűzte hozzá.

Kiss Zsolt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgató-helyettese hangsúlyozta: megtették a szükséges intézkedéseket, hogy a bérfejlesztéshez szükséges pénz időben eljusson az intézményekhez.

Ehhez külön informatikai rendszert fejlesztettek ki, amelyre a 253 érintett intézmény közül már 183 regisztrált.

Egyúttal részletes tájékoztatást nyújtanak az intézményeknek az OEP honlapján, és egy levelezőrendszert is működtetnek – mondta.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) ugyancsak felkészült a megemelt bérek kifizetésére. Az intézményekre nem ró pluszfeladatokat az intézkedés végrehajtása – közölte a sajtótájékoztatón Németh László, az ÁEEK vezetője.

MTI

Fotó: shutterstock.com