Nagy Ervin filozófus, a Jobbik korábbi alelnöke volt az ECHO TV Napi aktuális című műsorának vendége. A vasárnapi választással kapcsolatban reagált a Jobbik eredményére. Elmondta, a vereség kódolva volt és a pártszakadás sem kizárt.

Fotó: Echo TV

A vereség kódolva volt, már csak azért is, mert azt nem lehet megcsinálni, hogy egy év alatt ekkora változást próbálnak végig vinni egy párt ideológiáján. De azt sem lehet megcsinálni, hogy ellene fordulnak annak, amin az egész alapult.

Úgy gondolom, ha egy politikusnak esélye sincs arra, hogy megverje a Fideszt, valamiféle erőt kell mutatnia. Tehát volt abban egyfajta színészkedés is, hogy a kormányalakításról beszéltek a jobbikosok a választás estéjén – tette hozzá Nagy Ervin.

Vasárnap Vona Gábor azt mondta, lemond mint pártelnök, viszont meg kell tervezni a frakció további sorsát, céljait. Ebből azt lehetett kiolvasni, ő még maradni akar a politikában. Vona Gábor párttársai, Toroczkai László és Novák Előd is úgy gondolta, hogy ez egy színjáték és valójában nem is akar lemondani.

Két dolog van, ami végül is odavezetett, hogy hétfőn már úgy fogalmazott, vissza is vonul a politikától. Az egyik a belső feszültség, a másik, amiről valószínűleg Vona Gábor már hétfőn is tudott, hogy Simicska Lajos és pénze ki fog táncolni mögüle. 

Nagy Ervin három forgatókönyvet vázolt fel: az első, hogy a Jobbik megy tovább a néppártosodás útján, ami ugyanakkor nem túl valószínű, mert ennek élharcosa Vona Gábor volt. A második verzió az, hogy visszakanyarodnak a nemzeti radikális irány felé Toroczkai vezetésével. A harmadik pedig az, hogy „vannak a párton kívüli nemzeti radikális politikusok, Morvai Krisztina és köre, akik ebbe még beleszólhatnak”.

Én arra tippelek, hogy nagy harc lesz, egymással veszekedő jobbikos alapszervezetek. Nagyon le fog csökkeni a párt népszerűsége. Valószínűleg vagy a Morvai-féle vagy a Toroczkai-féle vonal jön ki győztesen.

Elképzelhető a pártszakadás is – tette hozzá Nagy Ervin.

ECHO TV