Megsemmisült a Jobbik, Jakab Péter szerint minden rendben

Hirdetés

Az egyik legnagyobb bukást a baloldali összefogás pártjai közül a Jobbik szenvedte el, amely egyetlen egyéni választókerületben sem tudott győzni, sőt, még azt a dunaújvárosi körzetet is sikerült elveszíteniük, amelyet négy éve még összefogás nélkül is megnyertek.

Jól látható, hogy Jakab bohóckodása nem tudta feledtetni a Jobbik szavazóival azt, hogy a párt lepaktált Gyurcsány Ferenccel és a baloldallal; a Jobbik több százezer szavazót veszített el.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke ennek ellenére nem mond le, és Márki-Zay Pétert hibáztatja a bukásért. Úgy fogalmazott: Márki-Zay Péter megbuktatta az ellenzéket.

Ugyanakkor a parlamenti helyekből is jól látszik, hogy a Jobbik rengeteg szavazót vesztett. Míg 2018-ban még 26 képviselőt küldhettek az Országgyűlésbe, addig idén csupán 9 képviselőjük lesz.

Korábban írtuk

Emiatt azonban úgy tűnik, hogy a Jobbik vezetősége és Jakab Péter sem vállalja a felelősséget, a Jobbik országos elnöksége már a választás másnapján azt közölte, hogy megerősítették az eddigi „néppárti politika” helyességét.

E mögül azonban éppen csak a nép hiányzik.

Az LMP-t a DK-nak kell „kisegítenie”, az MSZP teljesen jelentéktelenné vált

A baloldali összefogás nagy vesztese a Magyar Szocialista Párt is, amely a választási eredmények alapján tovább veszített jelentőségéből, a jelenleg 14 fős MSZP-frakció tovább zsugorodhat.

Bár Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke az ATV műsorában arról beszélt, az MSZP hálózata volt a gerince az ellenzéki kampánynak, mégis – még szerinte is – kudarc lett a választási eredmény. Vagyis az MSZP egyre jelentéktelenebb.

Ennek ellenére Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes nem mondanak le társelnöki posztjaikról.

Legalábbis erre enged következtetni, hogy Tóth Bertalan szerint nem merült fel a hatpárti egyeztetéseken, hogy a pártelnökök közösen mondjanak le az eredmény miatt.

Nem tudna egyedül frakciót alakítani a választási eredmények alapján, így az LMP-t a DK-nak kell „kisegítenie”, hogy önálló frakciója lehessen az újonnan megalakuló országgyűlésben.

A további részletekről IDE kattintva az Origo honlapján olvashat.