A Makovecz Imre és Dárdai Balázs építészek által tervezett Árpád-ház Emlékhely és Országzászló egy harminchárom méter magas zászlótartó rúdból és egy tizennyolc négyzetméter nagyságú piros-fehér-zöld lobogóból áll. Az emlékmű – amit a derekán a Nap és a Hold jelképe, valamint harminchárom darab zászló díszít – egy hét méter magas kunhalmon helyezkedik el, ezért már több kilométer távolságból látni lehet.

– 2007-ben egy magánszemély kezdeményezésére hozott határozatot a helyi képviselő-testület az országzászló megépítéséről, majd a további ügyintézést a zömében önkormányzati képviselőkből álló Diósdi Országzászló Alapítvány vette át. A szervezet közadakozást indított, és az így összegyűlt pénzből finanszírozta a kivitelezést – mondta a Demokratának Dizseri András önkormányzati képviselő, a közelgő avatóünnepség egyik szervezője. – Hogy a diósdi önkormányzatot ne érje vagyonvesztés, egy olyan telket választottak az országzászló helyszínéül, ami nem építhető be. Nem mellesleg ez a település legmagasabb pontja, s itt található az Árpád-ház lakópark, aminek utcáit az Árpád-házi királyról nevezték el – tette hozzá.

Az Echo Televízió műsorvezetője szerint a diósdi országzászló felállítása bizonyíték arra, hogy igenis van nemzeti összefogás, még a gazdasági válság közepén és nyolc év szocialista kormányzás után is képesek az emberek arra, hogy támogassanak egy ilyenfajta kezdeményezést.

Az emlékmű átadása után nem fejeződnek be a munkálatok és az adománygyűjtés sem, hiszen a jövőben szeretnék teljes egészében befejezni az emlékhelyet, kialakítani a közparkot. A helyszínen Nagy-Magyarország vármegyéinek címerét ábrázoló térdfal épül, aminek külső részén a magyar történelem időegyenese, valamint az adományozók neve látható majd.

– A célunk az volt, hogy olyan emlékművet hozzunk létre, amit minden ember magáénak érezhet. Ez a lobogó összefogja a határokon túlra is átnyúló nemzetünket, hirdeti a magyar nép kifogyhatatlan erejét, egységét, élni akarását, ezenkívül méltóképpen tiszteleg Diósd ezeréves történelme előtt – fogalmazott a Diósdi Országzászló Alapítvány elnöke, Hisnyay Heinzelmann Béla önkormányzati képviselő. – Egy évforduló maradandó megörökítéséhez nemcsak új utak, óvodák szükségesek, hanem emlékművek is. Egyedül a legnagyobb erő sem tehet mindent, mondhatnám, nem tehet sokat: egyesített erőknek pedig a lehetetlennek látszó is gyakran lehetséges. Mit ér egy csepp víz? De milliomonként egyesült cseppek megdöbbentő erőt fejtenek ki – idézte Kölcsey Ferencet az alapítvány elnöke, aki szerint a diósdi emlékmű a nemzeti egységet fejezi ki.

A június 13-i átadóünnepség komolyságát jelzi, hogy a rendezvényen részt vesz és beszédet mond többek között Schmitt Pál, az Országgyűlés elnöke, Gergely István volt csíksomlyói plébános, Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője, Simó József, a Czegei Wass Albert Alapítvány elnöke, valamint föllép mások mellett a Téka, a Ghymes együttes és Pitti Katalin is.

Ezenkívül népi ipar- és kézműves vásározók várják majd a vendégeket. Az országzászló-állítás ismételt elterjedése egyértelműen jelzi egy új korszak kezdetét, s talán már nem kell túl sokat várni arra sem, hogy a budapesti Szabadság tér is visszanyerje eredeti külsejét, és a szovjet emlékmű helyett ismét ereklyés országzászló díszítse.

Szencz Dóra

Az alapítvány bankszámlaszáma:

64800042-14020070