Csaknem két és fél milliárd forint értékben, ingatlancserével és -felújítással ellentételezi Magyarország az Egyesült Államoknak, hogy papíron hat évtized után visszakapjuk Táncsics Mihály budavári börtönének épületét az amerikaiaktól.

Bár a napokban a parlament által is jóváhagyott ügyletet a tavalyi Bush-látogatáson bemondott drága gyurcsányi blöff gyorsította fel, vannak, akik nemzeti emlékhelyünkből luxuslakóparkot építenének.

Nemzeti összefogással kell elejét vennünk, hogy elherdálják drágán visszaszerzett nemzeti kegyhelyünket, a Táncsics-börtönt – nyilatkozta Nagy Gábor Tamás fideszes parlamenti képviselő, Budavár polgármestere. Információja szerint ugyanis üzleti-építészi körök szervezkednek, hogy luxuslakóparkot építsenek az ingatlanfejlesztők a tőke szemszögéből a három és fél milliárd forintos műemléki érték többszörösét érő területre.

Egy hete elsöprő többséggel, 346 igen szavazattal és egy tartózkodással fogadta el az Országgyűlés azt a nemzetközi megállapodást, amely alapján teljes egészében hazánk tulajdonába kerül Táncsics Mihály börtöne a budai Várban. Az Amerikai Egyesült Államok pont száz évvel az 1848-as forradalom és szabadságharc, illetve három évvel a második világháború után „vette meg” Táncsics Mihály egykori börtönét, és a jelenlegi magyar kormány most ingatlancserével, két és fél milliárd forintos értékkülönbözettel kapja vissza nemzeti emlékhelyünket.

(Magyar Nemzet)