Magyar ügyvédi segítséggel utazhatnak tovább a migránsok nyugatra, miközben a kitoloncolásukat szervezik a hatóságok –  értesült a figyelo.hu.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Kovács Tímea Ágnes ügyvéd és alkalmazottja, Németh Anikó a hazai idegenrendészeti eljárásban meglévő hiányosságokat kihasználva hozzájárulhat a legális státusszal nem rendelkező migránsok Nyugat-Európába történő távozásához – írja a figyelo.hu.

A portál úgy tudja, hogy tavaly november óta azt javasolják a menekült vagy oltalmazotti státust igénylő, de azt meg nem szerző migránsoknak, hogy a döntés ellen ne tegyenek panaszt, de jelentsék ki, hogy Szerbiába nem, kizárólag származási országukba hajlandóak visszatérni. Így bekerülnek az idegenrendészeti eljárásba, a hatóság meg is kezdi a kitoloncolásuk megszervezését, a procedúra több hónapokig is elhúzódhat. Ezt az időt idegenrendészeti őrizetben kellene eltölteniük, ez azonban a kisgyermekes családoknál jogi akadályokba ütközik. Ezért nyílt menekültállomásokra kerülnek, ahonnan bármikor lehetőségük van az eltávozásra.

A figyelo.hu szerint a magyar ügyvédek azt is tanácsolják az érintetteknek, hogy az oltalmazotti státuszt megszerzők mindenképpen várják meg, hogy visszakapják az irataikat a magyar hatóságoktól, és csak ezután menjenek Nyugat-Európába. Ehhez a migránsok gyakran embercsempészeket hívnak segítségül. A lap informátorai szerint Kovács Tímea tevékenysége túlterjeszkedik az egyedi menekültkérelmek elbírálásához szükséges jogi segítségnyújtáson, és hozzájárul, hogy a kérelmezők tiltott határátlépőként Nyugat-Európába jussanak.

Kovács Tímea tavaly megkapta a Ügyvédek a Közjóért – Magyar Pro Bono Díjat, amelyet a Global Network for Public Interest Law a Magyar Ügyvédi Kamarával közösen alapított 2011-ben. A díjat azért nyerte el, mert a menekültek számára ingyenes jogi segítségnyújtást biztosít.

A Soros György által támogatott Magyar Helsinki Bizottság különösen nagyra értékeli az ügyvédnő munkájában azt is, hogy „az egyre ellenségesebb közhangulat ellenére példamutatóan áll ki évek óta a közérdek, jogállami normák és emberi jogok értékei mellett.”

Kovács Tímeáról tudni kell, hogy feltehetően azonban nem csak az emberbaráti szeretet vezérli a tevékenységében – hívja fel a figyelmet a figyelo.hu. Ugyanis a Magyar Helsinki Bizottság valamennyi, az Emberi Jogok Bíróságáig végig vitt ügyben 10 ezer eurós sikerdíjban részesíti.

A teljes cikket IDE kattintva, a figyelo.hu oldalon olvashatják el.

demokrata.hu