Fotó: MTI/Lakatos Péter
Urr Zsolt Ipoly plébános tanévnyitó szentmisét celebrál a Szent Jakab-templomban Nézsán 2024. szeptember 1-jén.
Hirdetés

Soltész Miklós a szlovák nemzetiségi általános iskola tanévnyitó ünnepségén hangsúlyozta: minden olyan juttatás, lehetőség, amely megilleti az állami, önkormányzati, egyházi iskolákat, megilleti a nemzetiségi iskolákat is, legyen az az ingyenes tankönyv vagy a pedagógusok béremelése.

Az államtitkár köszönetet mondott az országos és helyi szlovák önkormányzatoknak azért, hogy öt országos és öt települési intézményt tartanak fenn az országban.

Beszédében kitért arra: a szülők 95, a pedagógusok 98 százaléka helyeselte, hogy az új tanévben a diákok már nem használhatnak mobiltelefont az iskolában.

Lehet, hogy először furcsa lesz – mondta -, de ez is a teljes értékű nevelés része, „hozzá fogunk szokni, az áldását pedig mindenki élvezi majd”.

Korábban írtuk

Soltész Miklós arra biztatta a nézsaikat és a környékbeli településeken élőket, hogy tartsák meg a szlovák nemzetiségüket, annak értékeit azoknak a családoknak is adják tovább, akik nem szlovák nemzetiségiként élnek, mert ettől csak gazdagabbak, erősebbek lesznek.

Ahhoz, hogy a nevelés teljes legyen, összefogásra van szükség az egyházzal, a pedagógusokkal, és nagyon sokat tudnak segíteni a szülők – hangsúlyozta, hozzátéve, ha a szülők együtt tudnak gondolkodni az oktatás többi szereplőjével, a gyerekekből a legtöbbet hozhatják ki közösen. Ehhez szükség van a szigorra is – tette hozzá.

Soltész Miklós természetesnek nevezte, hogy a magyar kormány támogatja a szlovák nemzetiségi iskolákat, ami – emelte ki – egyben iránymutató Magyarország és Szlovákia együttműködésében.

Úgy fogalmazott: azt tapasztalják, hogy amit Magyarországon meg tudnak adni a szlovák nemzetiségnek, azt sokszor a felvidéki magyarok visszakapják a szlovákiai iskolákban, „ez így természetes, így jó, példamutatónak kell lennie más nemzetek között is”.

A nézsai Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola 2016. szeptember 1-től a Nézsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat fenntartásában működik.

Ez idő alatt 106-ról 195-re emelkedett a tanulók száma – ismertette Sztankóné Steflik Éva intézményvezető.

Kucsera Andrásné, a helyi szlovák önkormányzat elnöke köszönetet mondott a kormánynak és az államtitkárságnak, amiért csaknem 390 millió forintos támogatást kaptak az iskola kastélyépületének felújítására, tantermek megújítására, a fűtés korszerűsítésére, egyéni tanulószobák és könyvtár kialakítására, és az iskola mellett támogatták a tájház megvásárlását és felújítását, továbbá a Szent Jakab templom felújítási munkálatait is.