Az államtitkár kiemelte: a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ – ahogyan a nevében is benne van – nemcsak oktatási és nevelési intézmény, hanem gyakorlatilag elsősorban a drávaszögi vagy – hivatalosabban – az Eszék-Baranya megyei, illetve kelet-szlavóniai magyarság oktatási és művelődési központja is egyben.

Hirdetés

„A 20. század sok szempontból a magyarság számára vesztes évszázad volt, de nekünk, mostani, 21. századi magyaroknak mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ez az évszázad számunkra egy nyertes évszázad legyen” – fogalmazott, hozzátéve: ezt csak úgy tudják elérni, hogyha megőrzik identitásunkat.

Ez most egy kedvező pillanat, hiszen mind a magyar, mind pedig a horvát kormány sokat segít, illetve segített az elmúlt években annak érdekében, hogy a horvátországi magyarság meg tudja erősíteni intézményrendszerét, meg tudja erősíteni azokat a pozíciókat, amelyeket az elmúlt években elért, és ennek köszönhetően teljeskörűen tudja szolgálni a magyarságot – mutatott rá.

„Sose felejtsük el, hogyha a politikai intézményrendszerünk erős, hogyha az összefogást tudjuk erősíteni, akkor a többi intézményeink is erősek lesznek, erősek maradnak” – hangsúlyozta.

Korábban írtuk

Potápi Árpád János a magyar kormány nevében gratulált a 25 éves évfordulóhoz, valamint ahhoz, hogy a horvátországi magyarság a többségi horvát nemzettel, eszékiekkel, környékbeliekkel, mindazokkal, akik az intézményt számontartják, és az elmúlt években segítették, ezen a napon együtt ünnepeltek. Továbbá köszönetet mondott a horvátországi vezetőknek, a jelenlegi és volt igazgatóknak, valamint a pedagógusoknak az áldozatos munkáért.

Andócsi János, a HMOMK igazgatója az MTI-nek elmondta: amikor 1999-ben a magyar iskolaközpont megnyitotta kapuit, az akkori vezetőség nagy kihívások előtt állt. Mára azonban elmondható, hogy a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ betöltötte történelmi szerepét – húzta alá.

Rámutatott: bölcs döntés volt, hogy végül is a szlavóniai és a drávaszögi magyarság által lakott területek határvonalán épülhetett meg ez az intézmény.

„Úgy gondolom, hogy van mire büszkének lennünk, és a 25 év kötelez is”- mondta, hozzátéve, hogy aki ellátogat hozzájuk, láthatja, hogy nem állt meg az idő, egy lüktető, a korral lépést tartó intézményről van szó, amelynek falai között óvoda, általános iskola, középiskola és 2019-óta diákotthon is működik.