Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Fónagy János fejlesztési államtitkár és Láng Zsolt polgármester jelképes közreműködésével megkezdődött a Margit körúti volt ipari minisztérium bontása.

Varga Mihály hangsúlyozta: a kormány határozata után egy évvel kezdődik meg a munka, de közben rendezni kellett az épület és a telek tulajdonjogát, és meg kellett tervezni az irodaház bontását.

A kormány tavaly márciusban döntött arról, hogy támogatja a volt ipari minisztérium sokemeletes épületének lebontását, és helyén közpark kialakítását. A bontás megindításakor tartott sajtótájékoztatón Varga Mihály elmondta: a területen álló négy épületből egyelőre kettőt bontanak el a biztosan. A február 24-én lezárult ötletpályázatban ugyanis többen olyan tervet készítettek, amelyek megtartanák ezt a két ipari emléket. A bontásra – amely várhatóan nyárra fejeződik be – a kormány biztosítja a szükséges forrásokat.

A projektért felelős Millenáris Széllkapu Kft ügyvezetőjének, Halmai Zoltánnak a tájékoztatása szerint a március 10-én lezárult beszerzési eljárásban a Swietelsky Magyarország Kft. kapott megbízást a bontási munkákra és a tereprendezésre. A vállalkozási szerződés keretösszege 850 millió forint.

A sajtótájékoztatón a kivitelező cég munkatársai elmondták, hogy a munkák egyelőre az épület belsejében folynak, így a lakosokat az nem fogja zavarni. Várhatóan májusban kezdődnek meg a nagyobb porral és zajjal járó munkák, amelynek során az épület külső elemeit és a vasbeton szerkezetet szerelik szét.

A munkálatokról, azoknak ütemezéséről, valamint az esetleges forgalomkorlátozásokról az érintett polgárok folyamatos tájékoztatást találhatnak a http://www.masodikkerulet.hu és a szellkapu.hu oldalakon, valamint a Budai Polgár című kerületi lapban.

(masodikkerulet.hu)