Az elmúlt években karácsony közeledtével már egyre kevesebben indulnak el a szomszédos országokba bevásárolni. Pedig korábban a magyarok kedvelt úti célja volt Ausztria és Szlovákia is. Bécsben a Maria Hilfer Strasse nemegyszer magyar szótól volt hangos. Hűtőgépet, videomagnót, farmernadrágot, cigarettát vásároltak zsákszámra, és hozták haza az emberek Magyarországra. És persze sokszor csak a benzinért autóztak honfitársaink a szomszédba.

Hans Jürgen Oliver, akinek farmerboltja van a Maria Hilfer Strassén, lapunknak elmondta, a 80-as években a legjobb hozamot a magyarok, a szlovákok és a románok hozták neki. Mint megtudtuk, volt olyan vállalkozó, aki csak miattuk nyitott üzletet. Mára mindez megváltozott. Bécs persze ugyanolyan, már november közepétől karácsonyi fényárban úszik, de a magyarok kevesebben jönnek vásárolni. Nem csoda, hiszen ha nem valamelyik szupermarketbe téved be az ember, hanem egy hétköznapi piacon nézelődik, azt tapasztalja, hogy az élelmiszerárak jóval magasabbak, mint hazánkban.

Egy eurót 255 forintért váltanak. Ez alapján egy kiló kenyeret 510 forintért, a tojás darabját 77 forintért, egy liter tejet 205, míg egy liter étolajat 440 forintért kaphatunk meg odaát. Nem olcsó Ausztriában a gyümölcs és a zöldség sem. Ha valaki banánt szeretne tenni a gyermeke kipucolt csizmájába Mikulás napján, annak 765 forintot kell fizetnie kilójáért.

A hazánkban az egyszerű és olcsó ételek közé tartozó paprikás krumpli is meglehetős drágán jönne ki, ha Bécsben vennénk meg hozzá az alapanyagokat. A krumpli kilója 420, a paprika 369, a paradicsom 459 forintba kerül. A karácsonyi rántott ponty vagy halászlé alapanyagai sem olcsók itt. A ponty kilója 702 forint.

Hans Jürgen Oliver lapunknak elmondta, az osztrákok pénztárcájához mérten ezek az árak nem magasak. Hozzátette, a bécsi embert nemigen érdekli egy adott termék ára, sokkal jobban foglalkoztatja, hogy amit megvesz, milyen minőségű. Így van az élelmiszerekkel is. Megteheti, hiszen átlagkeresete bő háromszorosa a magyarokénak és a szlovákokénak, egy osztrák munkavállaló havonta közel 500 ezer forintot visz haza.

Szőke László, a határmenti Hegyeshalom polgármestere a Demokratának elmondta, úgy tapasztalja, hogy ma már csak a technikai cikkekért és a ruházati termékekért érdemes Ausztriába menni. A polgármester szerint honfitársaink inkább dolgozni járnak külföldre. A magyarok elsősorban a magasabb fizetés reményében vállalnak munkát Ausztriában. A külföldi vendégmunkások közül az ott dolgozó magyarok átlagosan 1538 eurós, azaz mintegy 385 ezer forintos fizetést kapnak. Szőke László emlékeztetett arra, hogy az úgynevezett benzinturizmus is eltűnt, hiszen Szlovákiában és Ausztriában is 300 forint felett van az üzemanyag ára. Néhány évvel ezelőtt még több mint ezer forintot lehetett megtakarítani, ha valaki átment Szlovákiába tankolni.

Marika nénivel a pozsonyi piacon találkoztunk, Bőcsről jár a szlovák fővárosba zöldséget árulni. Elmondta, szerinte Szlovákiában a legolcsóbb az élelmiszer. Ők nem utaznak kilométereket azért, hogy kenyeret, tejet vagy tojást vegyenek. Karácsony közeledtével csupán a szaloncukorért és egy-két divatos pulóverért vagy nadrágért érdemes Magyarországra jönni vásárolni, minden mást jó áron megvesznek otthon. Pozsonyból is inkább dolgozni mennek nyugatra. Marika néni fia asztalosként vállal munkát Bécsben.

A magyar és a szlovák fizetések messze elmaradnak az osztrákokétól, azonban az élelmiszerárak is hasonló lemaradásban vannak. Az Európai Unió statisztikai központja, az Eurostat felmérése szerint a magyarországi élelmiszerárak egy évvel ezelőtt 29 százalékkal maradtak el az EU 27 tagállamának átlagától. Az árszint alapján a 37 európai ország közül a 27-29. helyen áll hazánk. A liszt- és a kenyérárakat tekintve a magyar árszint még alacsonyabb, az EU 27-ek átlagának 60 százaléka. A tejtermékek és tojásárak az EU-átlag 83 százalékának felelnek meg. A felzárkózási folyamat során az árak közeledni fognak a nyugati országok szintjéhez, ám ez a folyamat még hosszú évekig fog tartani, mutat rá az elemzés. A magyar fizetések felzárkóztatásáról a tanulmányban nem esik szó.

Mindenesetre a három főváros árait összehasonlítva kiderül, az jár a legjobban, aki – lehetőleg ingyenes – körutazásba kezd. Cigarettát és benzint Magyarországon, zöldséget-gyümölcsöt, kenyeret és húst Szlovákiában, szeszesitalt, sört Ausztriában érdemes vásárolni.

(gkp)