Fotó: MSZP, Facebook
Hirdetés

A pártelnök ünnepi beszédében az egyik legfontosabb magyar ünnepnek nevezte október 23-át. Az 56-os eseményeknek még ma is élnek tanúi, és különösen erősek az emlékek Kaposváron, Nagy Imre szülővárosban, a mártír-miniszterelnök szobra előtt állva – mondta.

A szobor körüli lyukas zászlókra mutatva kiemelte, milyen fontos szerepe van egy nemzet identitástudatában a szimbólumoknak. Ha ilyen zászlót látunk, az 56-os hősök jutnak eszünkbe – mutatott rá, hozzátéve, hogy a szabadság szimbólumává vált nemzeti zászló éppen attól lett ép, és egész, hogy kivágták a közepét a tüntetők, a diákok, a Rákosi-címert eltávolítva róla.

Az 56-os hősök igaz magyarok voltak, akikben egyszerre buzgott a szabadság iránti vágy és a hazaszeretet – mondta Komjáthi Imre. „Éppen ezért tartom elfogadhatatlannak, amikor valaki a nemzeti hősök emlékét bagatellizálja olyan nyilatkozatokkal, amellyel a hősi halált halt honfitársaink emlékét sérti” – fogalmazott. „Nincs helye se a magyar közéletben, se a politikában az olyan embernek, ”akinek hazánk szuverenitása csak egy képzelt ellenséggel szembeni retorikai elem, de a valódi bajban tálcán adná át országunk kulcsát egy agresszornak„ – szögezte le.

A pártelnök azt mondta, nem hinné, hogy Nagy Imre hőssé akart válni. Ő csak hitt a saját igazságában, ami fontosabb volt számára, mint az élete – tette hozzá. A történelem megtanította nekünk, hogy az igazságért folytatott harc sosem könnyű, de hosszú távon megéri – mutatott rá.

Korábban írtuk

Meg kell őrizni azokat az értékeket, amiért a hőseink életüket adták – mondta. A hazájuk iránt elkötelezett baloldaliak ereje abban rejlik, hogy hisznek az egyenlőségben, a szolidaritásban, és abban, hogy egy igazságosabb világot tudnak építeni – zárta ünnepi beszédét.

Hajmási Judit, az MSZP somogyi szervezetének elnöke, az MSZP országos elnökségének tagja elmondta, hogy a magyar történelemben sok hős áldozta az életét ezért a hazáért, a szabadságért. Vigyáznunk kell azokra az értékekere, amit az eleink életük árán is kivívtak nekünk – hangsúlyozta.

Végezetül az MSZP országos és helyi elnöke megkoszorúzta Nagy Imre szobrát.