A következő négy évben 19 bizottsága lesz a parlamentnek, ebből 11-et a Fidesz, hármat az MSZP, 2-2-t a Jobbik és a KDNP, egyet pedig az LMP vezethet.

A Jobbik Nyikos Józsefet jelölte a költségvetési, és Sneider Tamást az ifjúsági és szociális bizottság élére. A Lehet Más A Politikát egy elnöki tisztség illeti meg, Jávor Benedek a Fenntartható Fejlődés Bizottságát fogja vezetni.

A Fidesz 11 testületet vezet: az alkotmányügyit Balsai István, az egészségügyit Mikola István, az európai ügyit Hörcsik Richárd, a gazdaságit Rogán Antal, a kulturálist L. Simon László, a külügyit Balla Mihály, a mezőgazdaságit Font Sándor, az oktatásit Pokorni Zoltán, az önkormányzatit Kovács Zoltán, a sport bizottságot pedig Bánki Erik.

A Fidesz várhatóan Kocsis Mátét jelöli a honvédelmi bizottság élére, de ő még nem esett át az ehhez szükséges C típusú nemzetbiztonsági átvilágításon.

A KDNP két elnöki posztot kap: az emberi jogi testületet Lukács Tamás, a mentelmi bizottságot pedig Rubovszky György irányíthatja.

Az MSZP jogosult elnököt jelölni a nemzetbiztonsági, a fogyasztóvédelmi és a foglalkoztatási bizottságba, ezt viszont a korábbi huzavona miatt egyelőre nem tették meg, és elképzelhető, hogy később sem tartanak rá igényt. Addig ezeket a testületeket kormánypárti alelnök vezetheti.

(InfoRádió)