A Magyar Szocialista Párt kongresszusát a XIV. kerületi Vasúttörténeti Parkban tartotta. A párt jövőjét alapvetően befolyásoló rendezvényt szigorúan zárt volt, az egyik magáncég mellett a rendőrség is nagy létszámban vigyázta a kapukat. Annak ellenére, hogy többen egy nyílt kongresszus mellett érveltek, a küldöttcsoportok és a megyei vezetők többsége végül arról döntött, hogy a nyilvánosság elől elzárt tanácskozást tartanak.

A kongresszust a XIV. kerületi Vasúttörténeti Park Mozdonyfordítójában rendezték, 680 küldött és néhány tucat meghívott részvételével. Lendvai Ildikó pártelnök és Bajnai Gordon miniszterelnök mellett beszédet mondott Mesterházy Attila frakcióvezető is. Az MSZP 2001-ben már tartott nagyrendezvényt a Mozdonyfordítóban. Medgyessy Péter akkori kormányfőjelölt itt hirdette meg programját.

A tanácskozásra csak a meghívottak léphettek be, a sajtót – azaz a nyilvánosságot – teljesen kizárták. A kongresszus egyetlen személyi kérdéssel foglalkozik: létrehozza és kibővíti a párt országos választási bizottságát (ovb), amely választási időszakban a párt ideiglenes politikai kormánya.

A kongresszusi küldötteket a bejáratnál a Munkáspárt demonstráló aktivistái fogadták. A transzparensen „ide vezetett a 20 év álbaloldali politikája”, illetve „árulók, rendszerváltók, tőkés kizsákmányolók” felirattal fejezték ki véleményüket az MSZP-ről.

A kongresszus Lendvai Ildikó beszédével kezdődött. A szigorú zártság ellenére, azért kiszivárognak hírek. A Népszabadság információi szerint a pártelnök közölte: az MSZP haladéktalanul létrehozz a párt ideiglenes, „teljhatalmú kormányát”, az ovb-t, a párt országos választási bizottságát. Addig, amíg novemberben nem áll mellettem a miniszterelnök-jelölt, és nem mutatom fel a választási programot, én vagyok az elnök, én irányítok – jelentette ki.

A nemzedéki vitákat le kell zárni – mondta. Ehhez hozzátette: aki bármilyen generációs vitában még egyszer le mer öregezni, kitépem a haját.

Határozottan elutasította az előrehozott választásoknak még a gondolatát is. Azt mondta: „elég legyen az előrehozott választások emlegetéséből. 1,7 millió nyomós okunk van a válságkezelő program folytatására. Ennyi devizahiteles már nyertese a politikánknak. Aki az előrehozott választás mellett akar aláírást gyűjteni, szegfű nélkül tegye. Inkább naranccsal.”

A kongresszuson felszólalt a nem is párttag Bajnai Gordon, aki a válságkezelés folytatása mellett érvelt. A válságnak nincs vége, ahogy a válságkezelésnek sem. Nem vagyunk még túl a nehezén – mondta.

„Volt már egy kormány, amely szembenézett a válsággal, Horn Gyula kormánya. Azt is ti támogattátok. Felelősségből 2:0 a baloldalnak. A választók látják, melyik pártra számíthatnak a bajban” – igyekezett lelkesíteni a küldötteket.

Az alternatív válságkezelési módszerekről azt mondta: ami jó gyógymód Németországnak (az államháztartási hiány elengedése), az halálos lehet Magyarországnak. Aki nem tud különbséget tenni a hashajtó és a hasfogó között, ne menjen patikusnak – fejtette ki nagy tapsot kiváltva.

Most válság van és nem választás – közölte. A költségvetésnek a válságra kell reagálni, nem a választásra.

Az új adójogszabályokról azt mondta: „el kell dönteni, hogy a vagyon adózzon vagy a munka. A baloldal válasza ugyanaz, mint a válságkezelő kormányé: inkább a vagyon. 100-ból 90 embernek így jó.”

„Három számot kőbe lehet vésni” – jelentette ki a miniszterelnök. 3,8 százalékos államháztartási hiány, 120 milliárdos kivonás az önkormányzatokból és 40 milliárd a MÁV-ból.

Szólt a jobbikról és a Gárdáról is. A szélsőségeket politikai-közéleti karanténba kell zárni – mondta. „Azért erősödtek meg, mert létező problémákra gyalázatosan leegyszerűsítő válaszokat adtak. A tyúklopás is bűn, ami ellen joggal várja el az állam védelmét minden polgár.Magyarországon rendnek kell lenni.”

A roma integrációs program kapcsán kifejtette: a többségnek kötelessége támogatni az elesetteket. Nekik azonban felelősségük betartani az együttélés szabályait és dolgoznia kell mindenkinek, aki képes rá. Mindent meg kell tenniük, hogy gyerekeikre ne örökítsék át a hátrányokat – mondta. Ezek a valódi és demokratikus válaszok – közölte.

„Kapus vagyok, védeni akarok. De nincsen sikeres, magára hagyott kapus. Kellenek a hátvédek, a csatárok. Kell a csapat. Hajrá Magyarország, hajrá baloldal!” – zárta a beszédet.

Szili Katalin bejelentette: szeptemberben, az Országgyűlés őszi munkakezdésekor Szili Katalin lemond a parlament elnöki tisztségéről, mivel tagja lesz a párt országos választási bizottságának.

A kongresszus végül nem egészítette ki az országos választási bizottságot helyben, hanem a határozat szerint ezt – az alapszabálynak megfelelően – a választmányra bízták. Arról is határoztak, hogy tisztújítást csak az országos költségvetés elkészülte után tartanak. Ezzel a kongresszus tulajdonképpen véget is ért.

(nol.hu)