A látogatókat csoportokban kalauzolják végig a Vidámság Parkon, beavatva őket a Vidámpark történetébe, érdekességekre hívják fel a figyelmet, izgalmas sztorikat mesélnek a közel hatvan év eseményeiből.

A rendezvény keretében a Múzeumok Éjszakája karszalaggal igénybe vehető szolgáltatások a Vidámparkban: 2011. június 24-én 18 órától éjfélig.

• az 1906-os Európa Nostra-díjas Körhinta kipróbálása, betekintés a működésébe, történetek a Vidámpark múltjából

• az 1922-es Hullámvasút működésének ismertetése a peronon (kipróbálásra nincs lehetőség, a Hullámvasút éjjel nem üzemelhet)

• létszámtól függően óránkénti csoportokban biztosítjuk az „idegenvezetést”

Az Éjszaka maradandóságáról egy érmenyomó automata is gondoskodik – saját emlékérmet készíthetnek a látogatók.

A Múzeumok Éjszakája egybeesik a Vidámparki Éjszakával, erre külön karszalag váltható. A Múzeumok Éjszakája karszalag kizárólag a Körhintára és a Hullámvasút kulisszájára, illetve az idegenvezetésre érvényes. A Múzeumok Éjszakája karszalagot a helyszínen nem árusítják, ezt a környező intézményekben tudják beszerezni az érdeklődők. Az Éjszakai Vidámpark bizonyos üzemek (a Körhinta és a Hullámvasút nem) használatát biztosítja este nyolc óra és hajnali fél kettő között, 2900 forintos belépő-karszalag vásárlása esetén.

Múzeumok Éjszakája a Sziklakórház Múzeumban

A hagyományokhoz híven a látogatók idén is korhű ruhába öltözött tárlatvezetők kalauzolásával tekinthetik meg a kiállításokat, az előadásokon, fegyverbemutatókon pedig alaposabb betekintést nyerhetnek a második világháború és 1956 eseményeibe. Hogy a történtek még kézzelfoghatóbbak és érthetőbbek legyenek, katonai hagyományőrzőkkel közösen a múzeum előtt nagyszabású szabadtéri hadijátékokkal is készülnek. Az igazán látványosnak és „hangosnak” ígérkező csatajelenetek során a nézők átélhetik Budapest 1944-45. évi ostromát, részt vehetnek a korabeli sebesültellátásban, megismerkedhetnek a kor fegyvereivel és egy eredeti oldalkocsis motorkerékpár is felbukkan majd.

Egyedülálló módon a Sziklakórházban idén két napon és éjszakán át tart majd a Múzeumok Éjszakája; június 24-én éjfélig, 25-én pedig este tíz óráig lehet a tárlatvezetéseken és a különböző programokon részt venni.