Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Nacsa Lőrinc, a Nemzeti Vallásturizmus Intézkedési Terv megvalósításához szükséges intézkedések koordinációjáért felelős miniszteri biztos beszél a II. Nemzeti Vallásturizmus Fórum megnyitója utáni kerekasztal beszélgetésen a Debreceni Református Kollégium dísztermében 2023. november 27-én
Hirdetés

Nacsa Lőrinc a II. Nemzeti vallásturizmus fórum nyitónapján azt mondta, Magyarországon számos kiemelkedő vallásturisztikai értékkincs van, amit fontos hálózatba szervezni, láthatóvá tenni a hazai és a külföldi turisták, zarándokok előtt.

Hozzátette: ezeken a helyeken – Nyugat-Európával ellentétben – nemcsak üres falakat, szép műalkotásokat, hanem élő közösségeket találnak az odalátogatók.

A kereszténydemokrata politikus szerint azért jó ezekre a helyekre ellátogatni, mert „feltöltődve tud távozni az ember”, és ezek a helyek Magyarországon és a Kárpát-medencében megérdemlik, hogy kiemelt figyelem övezze őket, segítsék turisztikai törekvéseiket, és bekapcsolódjanak a turizmus különböző ágazataiba.

Nacsa Lőrinc emlékeztetett rá, hogy a kormány turizmusfejlesztési stratégiájában is kiemelten szerepel a vallásturizmus.

Ahogy eddig, ezután is törekedni fognak arra, hogy minél szorosabb együttműködés alakuljon ki e helyek között – hangsúlyozta a politikus, megjegyezve: az elmúlt 13 évben több mint háromezer templomot újítottak fel, 250-nél többet építettek, ami jól mutatja: amíg Nyugat-Európában bezárják, lebontják, átalakítják a templomokat, „mi büszkék vagyunk a lelki örökségünkre, ami nem csak örökség, hanem a jövőnk is”.

Korábban írtuk

A miniszteri biztos a vallásturizmus fórumra utalva azt mondta, e szakmai konferenciák alkalmasak arra, hogy az ország különböző részeiből érkező szakemberek, a vallásturisztikai értékkincsek fenntartói találkozhassanak egymással, szakmai segítséget kapjanak az összefogáshoz, a felekezeteken átívelő együttműködéshez.

Fekete Károly tiszántúli református püspök a magyar keresztyénség gazdag örökségéről, Ternyák Csaba, római katolikus érsek a turisták és zarándokok „missziós lelkülettel” való várásáról, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita a vallásturizmus mély tartalmakat, értékeket közvetítő hatásairól, Lackner Pál evangélikus püspök az együtt haladásról, a turizmus jelentette lehetőség és felelősség kérdésiről beszélt.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere azt mondta, a város az ország egyik spirituális központja, amely három egyház – református, római- és görögkatolikus – püspöki székhelye, és ott él Magyarország legnagyobb zsidó közössége.

Szontágh Szabolcs, a Nemzeti Vallásturizmus Tanács főtitkára a rendezvényen áttekintette, mit tettek az elmúlt öt évben a vallásturizmus fejlesztéséért, amelynek főbb állomása volt 2020-ban a nemzeti vallásturisztikai terv kidolgozása, 2021-ben a Vallásturizmus Tanács megalakulása, 2022-ben az első vallásturisztikai fórum megrendezése és a nemzeti vallásturisztikai intézmények tevékenységét támogató kormányrendelet magalkotása.

A debreceni Református Kollégiumban rendezett kétnapos vallásturisztikai fórumon az egyházi, állami és világi szakemberek az egyházi értékkincsekkel kapcsolatos mindennapi feladatok koordinálásáról cserélnek véleményt.