Nagy János a kulturális, sport- és szabadidőközpont átadásán arról beszélt, hogy a testet és a szellemet egyaránt építeni kell sportolással, olvasással, színházba és koncertre járással, illetve önképzéssel. Éppen ezért a sportnak és a kultúrának mindenhol kiemelt helye kell legyen, nemcsak Budapesten, hanem az olyan városokban is, mint Mélykút – fogalmazott.

Hirdetés

A kormánypárti politikus szerint „Magyarország attól lesz sikeres, attól lesz több, jobb, szebb és gazdagabb, ha minden egyes település és minden egyes polgára azon fáradozik, hogy a kisebb-nagyobb közössége előrébb jusson”. A kormánynak pedig feladata, hogy ezek mellé a nemes ügyek mellé odaálljon – fogalmazott az államtitkár. Nagy János kiemelte: a fejlődést azonban derékba törheti a háború, mert a harcok idején „nemcsak a múzsák hallgatnak, de a mindennapi élet is el- és megnehezül”. Megdrágulnak a beszerzések, a logisztika, a magasak hitelkamatok, a felárak – tette hozzá.

„Nemcsak az özvegyek, az árvák, a katonasírok, a bombatölcsérek, a szétlőtt városok szomorú látványa mondatja velünk, hogy azonnali tűzszünetet és mihamarabbi béketárgyalásokat, hanem a gazdasági érdekeinkből is erre jutunk”

– fogalmazott.

Az államtitkár emlékeztetett: 26 nap múlva Magyarország elmondhatja a véleményét arról, hogy béke legyen vagy háború, „együtt műveljük-e a nemzeti kultúránkat vagy betagozódunk az eltörlés kultúrájába, eldönthetjük, pusztítunk vagy építünk” – fogalmazott arra kérve a jelenlevőket, hogy június 9-én álljanak az építkezők mellé.

Korábban írtuk

Bányai Gábor területfejlesztési kormánybiztos, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: bízik benne, hogy a sportcsarnokban egyre több sportág talál majd megfelelő körülményekre és utánpótlásra, illetve a térségi sportrendezvények megtöltik az intézmény lelátóit. Az új épület ugyanis termeit és tereit megtöltve közművelődési tartalommal és élettel nemcsak Mélykút, hanem az egész környék kulturális és sportrendezvény terévé szeretne válni – hangzott el. Kovács Tamás Mélykút polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a minden elemében korszerű épület komplex módon ki tudja szolgálni az alkotó, szórakozni, sportolni és kikapcsolódni vágyó embereket.

Hangsúlyozta: az épület számos mélykúti szimbólumot tartalmaz, hiszen a homlokzatán végig futó hullámvonal a vizet, a felette lévő pálcázás a nádast jelképezi, az áttört virágmotívumok pedig a régi időkben a településen élő pingáló asszonyok motívumait sejtetik – tette hozzá. A helyszínen kiosztott sajtóközlemény szerint az alig két év alatt felépült mélykúti létesítmény, a hasonló méretű településekkel összevetve, a legnagyobb kulturális és sportberuházás Magyarországon. A korábbi sportcsarnok helyére épült létesítményben helyet kapott egy 1367 négyzetméteres sportcsarnok, benne egy 20×40 méteres, szabványos méretű küzdőtérrel, mobillelátókkal, öltözőkkel, vizes blokkokkal és egyéb kiszolgáló helyiségekkel. A komplexum része a 216 négyzetméteres központi aula, egy 180 fő befogadására alkalmas, 314 négyzetméteres nagyterem, valamint egy 135 férőhelyes mozi- és színházterem is.

Az épület a mélykúti Birkás Gábor építészmérnök tervei alapján a kecskeméti Horváth Építőmester Építőipari Zrt. és a paksi R.E.D-Hungary Ingatlanhasznosító Zrt. kivitelezésében valósult meg.