Nagy-Vargha Zsófia kiemelte: a Nemzeti Tehetség Program jelentős része a személyi jövedelemadó egyszázalékos felajánlásaiból tevődik össze. Idén rekordösszeget, 2,5 milliárd forintot ajánlottak fel erre a célra az adózók, mintegy 270 ezer ember gondolta úgy, hogy a tehetségeket támogatni kell – hangsúlyozta.

Hirdetés

Hozzátette: a Nemzeti Tehetség Program alapvetően egy nagy pályázati koncepció, minden korosztályt és a sport kivételével szinte minden területet lefed.

Nagy-Vargha Zsófia arról is beszélt, hogy a tehetségek felkutatásában adatalapú működésre térnek át. Egy bemeneti méréssel a készségekre és a képességekre orientáltan a Kréta rendszeren keresztül igyekeznek a lehető legtöbb tehetséges diákot megtalálni. Emellett létrehoztak egy földrajzi és tehetségterület alapján kereshető „tehetségtérképet” is.

Így a jövőben a tehetségeket az azonosításuktól pályájuk kezdetéig vagy akár a munkaerőpiacon is el lehet kísérni – tette hozzá.

Korábban írtuk

Szólt a felsőoktatást célzó programokról is, amelyek közt például a szakkollégiumok működését támogatják, valamint több pályázati csomagot írtak ki egyetemeknek középiskolások megszólítására. Ezek között van kifejezetten a középiskolás lányokat megszólító, de több féléven keresztül tartó, a tudományos pályát népszerűsítő programjuk is. Továbbá számos hallgatói és kutatói ösztöndíj, valamint mobilitási program is rendelkezésre áll – jelezte a fiatalokért felelős helyettes államtitkár.

Posta Katalin, a MATE tudományos és minőségbiztosítási rektorhelyettese köszöntőjében a tehetséggondozás és az utánpótlás-nevelés fontosságáról beszélt. Intézményükben támogatják az oktatói-kutatói munkát, tehetségtanács működik a szakkollégiumok, illetve a tudományos diákköri munka segítésére – mondta.

A Tehetséggondozás a felsőoktatásban című kerekasztal-beszélgetést az AGRIGEP agrár- és élettudományi egyetemek első nemek közötti esélyegyenlőségi terveinek értékelése és végrehajtása a bővülő országokban című projekt részeként tartották. A jövő év végéig tartó, 36 hónapos, mintegy egymillió euró összértékű programban a MATE cseh, szlovén, spanyol és belga partnerintézményekkel, valamint a Nők a Tudományban Egyesülettel közösen vesz részt.