A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet együttműködésével és szabályrendszere szerint megrendezett, harmincéves múltra visszatekintő Eurázsiai Bor- és Párlat Verseny házigazdája idén Moszkva volt április 13-15. között. A megmérettetésre a világ 14 országának (Argentína, Ausztria, Azerbajdzsán, Franciaország, Grúzia, Magyarország, Moldova, Németország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Románia, Új-Zéland, Üzbegisztán) 75 termelője nevezett be összesen 299 tétellel. A 10 országot (Azerbajdzsán, Egyesült Államok, Grúzia, Izrael, Moldova, Nagy-Britannia, Németország, Oroszország, Svájc, Üzbegisztán) reprezentáló nemzetközi zsűri a klasszikus 100 pontos rendszert alkalmazva informatikai háttérrel támogatva, vakkóstolással bírálta el a beküldött mintákat, melyeknek 30 százaléka kaphatott díjat, nagyarannyal pedig mindössze három tételt ismertek el. Az elitbe bekerült a mádi Demetervin Pincészet 2013-as évjáratú 6 puttonyos dűlőszelektált tokaji aszúja, mely kizárólag a világ legjobbjai közé tartozó Király dűlőben termett furmintból készült. Aranyérmet nyert – a pontok sorrendjében – a Monte Tokaj Pincészet 2002-es 6 puttonyos tokaji aszúja, szekszárdi Szent Gaál Pincészet 2017-es cabernet sauvignonja és a Tokajicum Borház 2018-as édes tokaji szamorodnija, a Demetervin Pincészet pedig a nagyarany mellett egy ezüstérmet is elhozott 2017-es száraz Úrágya furmintjával.

Hirdetés

A nagy magyar sikerről dr. Demeter Endre szőlész-borász azt mondja, az elismerés azért igazán örömteli, mert szigorú bírálati rendszerben, komoly nemzetközi zsűri előtt és magas minőségű minták közt állt helyt a mádi pincészet tétele.

Demeter Endre szerint ez egyrészt jelentheti azt, hogy a cári idők hagyományai újraelevenednek, Oroszország és Eurázsia újra felfedezi és megkedveli a tokaji csúcsborokat, másrészt visszaigazolja a települési eredetvédelmi egyesület, a Mádi Kör azon törekvését, amely szerint az egyedi geológiával rendelkező, a világon legrégebben, 1730 óta klasszifikált szőlőterületeket érdemes kompromisszummentes, komoly borokkal bemutatni, fenntartva ezzel világörökségi hagyományainkat.

A regisztrált bioművelést folytató pincészet csak kiemelkedő évjáratokban készíti el csúcsborát, a Király-hegyen található 3 hektárnyi, fél kilogrammos tőketerhelésű furmintültetvényeiről az aszúbort. Ez 2013-ban egy 1376 palackos tételt jelentett, 200 gramm feletti természetes maradékcukor-tartalommal, amelyet a 8 grammos savtartalom, valamint az andezites, riolitos ásványosság tart feszes, elegáns egyensúlyban. Ez a bor Angliában és a Távol-Keleten örvend nagy népszerűségnek, a rendelések jelentős része export, elsősorban csúcséttermek és borklubok kínálatában található meg Európa- és világszerte.

Korábban írtuk