Fotó: Zsigmond Barna Pál, Facebook
Hirdetés

Az államtitkár az európai ügyek bizottságának ülésén kifejtette: 6-7 fő prioritást neveztek meg a magyar elnökség félévére, azonban a legfontosabb, hogy az Európai Unió egészének az érdekét kell képviselniük. Meghatározó kérdés lesz ugyanakkor az uniós intézményi reform és vélhetően a háború is – tette hozzá.

Emlékeztetett: a magyar elnökség éppen a jövő évi európai parlamenti választás után kezdődik, amikor a régi intézmények még ott lesznek, az újak megalakulása pedig folyamatban lesz.

Az államtitkár az elnökségi program prioritásaként nevezte meg a versenyképesség javítását, a demográfiai kihívások kezelését, a bővítési folyamat előrevitelét különös tekintettel a nyugat-balkáni országokra, az illegális migráció elleni küzdelmét és a határok védelmét, a védelempolitika erősítését, valamint a kohéziós politika folytatását.

Az Európai Unióban a Tanács elnökségét félévente más-más uniós tagállam adja. E féléves időszakban a soros elnökség vezeti a tanácsi üléseket. Magyarország 2024 második felében tölti be a posztot.

Korábban írtuk