Bár a legtöbb helyszínen csak kora este indulnak a múzeumok éjszakájának programjai, a Millenárison már délután 3 órától várják a látogatókat. A Csodák Palotája interaktív tudományos kiállítása látványos, szórakoztató, közérthető és átélhető módon mutatja be a természet törvényeit, a fizika csodálatos világát, nemcsak gyerekeknek, hanem az egész családnak.

A kiállítás mellett az Öveges-teremben meghökkentő, elgondolkodtató természettudományos science show-val várják az érdeklődőket, akiknek képletek és szorongások nélkül kínálják a fizika legizgalmasabb kísérleteit – írják az intézmény honlapján (www.csodakpalotaja.hu).

A Szertár ismeretterjesztő-tudománynépszerűsítő blog (www.szertar.com) élőben is bemutatkozik a múzeumok éjszakáján. A Szertár Offline című program, amely karszalag nélkül, ingyenesen látogatható, szintén délután 3 órától várja a tudományok iránt érdeklődőket a Millenárison.

A Szertár programjai sorában a Nanomozaik című izgalmas játék segítségével a nanovilág csodáit fedezhetik fel a látogatók, a legkisebbek pedig játékos kísérleteken keresztül ismerkedhetnek a kémiával a Tudománycseppekben. A „szertáros” kísérletek mellett lesz molekuláris biológia Legóval és mikroszkóppal, valamint buborék workshop, amelyen a buborékfújás mellett a szappanhártya fizikájával lehet ismerkedni.

A Showyourscience honlap diákfilmeseivel tudományos kisfilmet forgathatnak a vállalkozó kedvűek, de lehetőség van elmerülni az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium diákjainak fizikai kísérleteiben is.

A másféle izgalmakra vágyókat a Krimiestek szervezésében nyomozás várja a parkban, szintén délután 3 órától. A rejtélyek szerelmesei egészen hajnali 2-ig kutathatják a megoldást. A megfejtéseket a helyszínen elhelyezett dobozba lehet majd bedobni, a helyes megfejtők között ajándékokat sorsolnak ki.

(MTI)