A Napkorona Bajnokságban azok az önkormányzatok versengenek, amelyek területén a legmagasabb az egy főre eső napenergia felhasználás, legyen szó napkollektorokról, vagy az elektromos áramot termelő napelemekről. A Biomassza Bajnokságban a fenntartható módon hasznosított biomassza segítheti győzelemre a településeket. A budapesti Károlyi-palotában a napokban megtartott ünnepélyes díjátadón a haladó gondolkodású polgármesterek, a projektjeikre büszke energetikusok és helyi energetikai szakemberek jelenléte bizonyította, hogy van jövő a zöld, megújulós beruházásokban.

A Napkorona Bajnokságot az európai RES (Megújuló Erőforrások) Bajnoki Ligájának magyar fordulójaként az ENERGIAKLUB immár második éve rendezi meg.

Három települési kategóriából kerülnek ki azok a díjazottak, akik élen járnak a napenergia hazai felhasználásában. Az 5000 lakos alatti kategóriában idén is a 26 lakosú Dötk bizonyult a legjobbnak. Az első helyet az Ökológiai és Vidékfejlesztési Tájközpont tetején található napkollektorokkal nyerték el, emellett mindenképpen példaértékű az a tevékenység is, amit a lakossági szemléletformálás terén végeznek, ami az egész környező régióban érezteti a hatását. A következő súlycsoport bajnoka Budaörs lett, ahol a jelentős napkollektorfelület mellett az önkormányzat is aktív az energiahatékonysági beruházásokban. A legnagyobbak csoportgyőztese, a Faluház tetején található hatalmas napkollektormezővel, idén is Óbuda lett.

A Napkorona Bajnokság különdíjával a szervezők a példaértékű önkormányzati törekvéseket támogatják. Így a tavalyi bajnok, Orosháza, az idén is egy kiemelkedő elismeréssel lett gazdagabb, hiszen nem pihentek a babérjaikon, további napos és megújulós beruházásokat valósítottak meg. Martfű összes közintézményén napelem található, de a különdíj elnyerésében a kiemelkedő lakossági tájékoztató tevékenységük is közrejátszott. Sopron különdíját többek között a börtön tetején, illetve a helyi strandon található napkollektorok, valamint a 20-nál több elnyert energetikai pályázat és a 2 nemzetközi energiahatékonysági projektben való részvétel is megalapozta. A bajnokok a Magyar Épületgépészek Szövetsége Megújuló Energia tagozata, a Magyar Napelemes Iparági Szövetség és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége különdíjait is átvehették.

Szintén a nemzetközi RES Liga részeként idén először megrendezett Biomassza Bajnokságban a zsűri olyan önkormányzati beruházásokat pontozott, amelyek fenntartható módon valósultak meg. A gyakorlatban ez például azt jelenti, hogy a biomassza alapú kazánban helyben rendelkezésre álló mezőgazdasági hulladékot égetnek el, vagy maximum 50 km-es körzetből szerzik be azt. Külön jó, ha ez munkahelyteremtéssel is együtt jár. A lakosság számához viszonyítva a Napkorona Bajnoksághoz hasonlóan 3 települési kategóriában hirdettek győzteseket. Pornóapáti, Körmend és Komló lettek a három kategória első helyezettjei. Példamutató beruházásaikért Miskolc és Örményes érdemelt különdíjat. Előbbi egy 500 kw-os depóniagázt hasznosító hő és áramtermelésre egyaránt alkalmas erőművel, utóbbi az iskolát és óvodát fűtő, helyi mezőgazdasági hulladékot felhasználó 120 kW-os biomassza kazánnal lett bajnok. Örményesen a beruházással sikerült a felére csökkenteni az intézmények fűtési költségeit.

A RES Bajnoki Ligájában a francia, német, olasz, vagy éppen cseh versenyzők mellett immár második éve magyar önkormányzatok is részt vesznek. A tavalyi évben Orosháza büszkélkedhetett nemzetközi különdíjjal, idén Nagypáli veheti át az európai szintű elismerést a prágai Parlament épületében. Az alig 480 lakosú Zala megyei település példaértékű napenergiás és biomasszás beruházásainak köszönheti az elismerést. Nagypáliban a falu teljes hőenergia igényének 70%-át megújuló erőforrásokból fedezik.

Az ünnepélyes díjátadókat önkormányzatoknak szervezett konferencia előzte meg. Az előadásokban az aktuális pályázati lehetőségekről éppen úgy szó volt, mint megvalósult és követésre érdemes megújulós projektekről.

Napkorona Bajnokság díjazottjai

Biomassza Bajnokság díjazottjai