A parlament honlapján elérhető, a miniszterelnökhöz címzett kérdésében Lázár János egyebek között azt írta: „az állami üdülési vagyon KISZ-káderek és üzlettársaik, valamint a nómenklatúrájukhoz tartozó személyek által több esetben gyanús körülmények között privatizált részeinek magánosítását követően megmaradt részei fenntartási költségeinek megtakarítása, továbbá a honfitársaink jelentős részében ellenérzést keltő előjogok eltörlése érdekében indokolt az állami üdülési-üdülői vagyon tiszta körülmények közti, a jogszabályok maradéktalan betartásával lefolytatott, valós piaci értéken történő értékesítése”.

Tervezi-e hazánk kormánya a racionális állami gazdálkodás megteremtése érdekében a fenti vagyonelemek értékesítését, amennyiben igen, mikorra várható az eljárások megkezdése és mikor számolhat az államháztartás az így befolyó bevételekkel? – kérdezte a frakcióvezető.

Az Orbán Viktor helyett válaszoló közigazgatási és igazságügyi miniszter arról tájékoztatta Lázár Jánost, hogy a jelenlegi kedvezőtlen ingatlanpiaci helyzetben az említett ingatlanok eladása kizárólag nyomott, kedvezőtlen áron történhetne, amely azt is jelentené, hogy a korábbi évtizedek során állami forrásokból kiépített és fenntartott ingatlanokat irreálisan alacsony áron lehetne eladni. A fentiekre tekintettel a kormány jelenleg nem tervezi az állami üdülővagyon teljes körű értékesítését – rögzítette.

Kitért arra is, hogy az elmúlt hónapokban az állami kezelésű üdülővagyon működtetésében jelentős változások történtek, az új vezetésű vállalati kör erőfeszítései megmutatkoznak a pozitív működési eredmények elérésében, a kihasználtsági mutatók javulásában, a szolgáltatási kör bővülésében és az állami üdülővagyon megóvásában.

Jelentős változást jelent a korábban zárt üdülési rendszer megnyitása külső igénybe vevők előtt, és így tulajdonképpen egy állami tulajdonban levő szállodalánc kialakítása – mutatott rá, hozzátéve, hogy így az üdülők nem csak a közszférában dolgozók, hanem bárki számára elérhetők, igénybe vehetők.

(MTI)