Navracsics Tibor a MTA VEAB Gazdaság-, Jog- és Társadalomtudományi Szakbizottság Közigazgatási Munkabizottsága munkaüléssel egybekötött konferenciáján azt emelte ki: a közigazgatást az jellemzi, hogy „mennyiben elégedettek a közszolgáltatásokkal a polgárok.” Mint mondta, a régiók közti verseny már nem építi a közszolgáltatást.

Hirdetés

Az együttműködés sokkal inkább szolgálja ezt a folyamatot, amelynek célja, hogy 2030-ra Magyarország az Európai Unió öt legélhetőbb tagállamának egyike legyen. Ezt az anyagi jóléten kívül többek között az emberi kapcsolatok minősége és az egyéni elvárások is meghatározzák – tette hozzá.

Mint mondta, a területfejlesztés célja a területi különbségek csökkentése felfelé irányuló konvergenciával. Felidézte: fontos lépés volt, hogy 2010-től megalakultak a közigazgatási hivatalok és a megyei kormányhivatalok. A területfejlesztési törvény tavalyi módosítását az elmúlt évtizedekben megváltozott körülmények indokolták, illetve az a tény, hogy mára a mesterséges intelligenciának és a digitális technikáknak nagy szerep jut a közigazgatásban.

Szavai szerint a fejlesztési irányok a digitális szolgáltatások és az ügyfélközpontúság fejlesztését, valamint a szakmai felkészültség javítását célozzák. A digitális állampolgársági program nem fogja leváltani az offline közigazgatást, azaz a személyes találkozást az ügyintézők és az állampolgárok között, csupán bővül majd a választás lehetősége az ügyintézést illetően – mutatott rá a tárcavezető.

Korábban írtuk

Nyár végén már lesz lehetőség regisztrálni a digitális állampolgársági programban, jövő január 1-jétől pedig tényleges működni fog a rendszer – mondta. Navracsics Tibor beszélt arról is, hogy az elektronikus ingatlan-nyilvántartás létrehozása növelni fogja a tulajdon biztonságát, mint mondta, a kormányablak-buszok hatékonyan működnek, a mesterséges intelligencia asszisztens pontokkal kapcsolatosan azonban megoszlanak a vélemények városonként. A gépjármű ügyintézési pontokkal kapcsolatban azt mondta, a terv az, hogy ezeket az autókereskedések szomszédságába telepítik majd.

Szavai szerint a közigazgatásban dolgozók esetében 20-30 százalékos fluktuációval kell számolni, ezért fontosnak nevezte a közjóért tenni akaró emberek megfelelő motiválását és ezzel a hatékonyság erősítését.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a város törekszik arra, hogy különböző csoportok hatékony párbeszédet folytassanak egymással, ahogyan ezen a konferencián is az egyéni és közösségi érdekek összehangolása az egyik legfontosabb téma.

A rendezvényen a közigazgatásban és fejlesztéspolitikában dolgozó gyakorlati szakemberek és tudományos kutatók vesznek részt.