Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter (j) fogadja hivatalában Nguyen Thanh Nghi vietnami építésügyi minisztert 2024. augusztus 30-án.
Hirdetés

Az ázsiai ország politikai vezetése azt igyekszik felmérni, hogy ezekből mi és miképp hasznosítható Vietnamban, és ebben milyen szerepet tölthetnek be az önkormányzatok, illetve a civil szervezetek. A megbeszélés után a magyar tárcavezető a közmédiának azt mondta, hogy Magyarország és Vietnam kapcsolata meglehetősen szoros a gazdaságban, az igazságügyben és a külpolitikában, és abban bíznak, hogy a településfejlesztéssel ez a kör most tovább bővíthető.

Navracsics Tibor emlékeztetett: az Országgyűlés tavaly fogadta el az új területfejlesztési törvényt, amelynek lényeges eleme a partnerség és a térségi szemlélet. A miniszter beszámolója szerint a vietnami döntéshozók is hasonló rendszerben gondolkodnak, delegációjuk látogatásának egyik célja pedig éppen az volt, hogy megismerjék a magyarországi tapasztalatokat az új jogszabály bevezetése óta.

Megállapodtak, hogy folytatják az eszmecserét ebben a témában – tette hozzá.

Nguyen Thanh Nghi a közmédia kérdésére elmondta, hogy a küldöttségben országuk építésügyi minisztériumának, illetve parlamentje gazdasági bizottságának tagjai vettek részt.

Korábban írtuk

Kiemelte: Vietnamban egyre gyorsul az urbanizáció, ezért nagy szükségük van arra, hogy betekinthessenek a magyar településfejlesztési tapasztalatokba. A miniszter szerint a találkozó rendkívül hasznos volt számukra, egyúttal reményét fejezte ki, hogy folytatódik az együttműködés a magyar társszervekkel.