Brenner Koloman (Jobbik) azt kérdezte, hogy milyen érvrendszer alapján folytatja tárgyalásait a kormány az Európai Unióval annak érdekében, hogy a magyar emberek minél előbb hozzájussanak az uniós forrásokhoz. Azt is megkérdezte: 12 év fideszes túlhatalom után mikor állítja vissza a kormány legalább részlegesen a jog uralmát és mikor csatlakozik Magyarország az Európai Ügyészséghez?

Hirdetés

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter emlékeztett: a Jobbik korábban még azért ostorozta, hogy miért nem lépteti ki Magyarországot az EU-ból, most pedig ezzel homlokegyenest ellenkező nézeteket vall.

Az EU-val való tárgyalásokról azt mondta: a folyamat közepén vannak, a határidő még bőven engedi, hogy tárgyaljanak és azt látja, hogy a tárgyaló felek szakértői és politikai szinten is nyitottak a magyar kormány érvelésére.

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról azt mondta: az európai főügyész éppen a napokban nyilatkozta, hogy a magyar hatóságokkal kiváló az együttműködése, sokkal jobb, mint sok olyan ország hatóságával, amelyek csatlakoztak az ügyészséghez.

Korábban írtuk

A képviselő úgy reagált: a Jobbik egy „kiváló néppártosodási folyamat” végén ott áll, ahol lennie kell. Felvetette: nem érzi-e Navracsics Tibor szégyenletesnek, hogy „KDNP-s áruhát öltve” kellett az Európai Néppárthoz „odasomfordálnia”.

A miniszter viszonválaszában kikérte magának, hogy álruháskodással vádolják. Hangsúlyozta: nem álruhát vett magára, hiszen 2003 óta a KDNP tagja is. Megjegyezte: azzal viszont egyetért, hogy a Jobbik ott van, ahol lennie kell.