Navracsics Tibor kiemelte: azzal, hogy egybenyitották a Pannon Egyetem és az Erzsébet-liget területét, megszűnnek mindazok az akadályok, amelyek a jövőre 75 éves egyetemet és a több mint ezeréves várost elválasztották.

Hirdetés

A beruházás azt üzeni Európának: „nyitva vagyunk, jöjjenek, látogassanak meg minket, mert itt olyan élményekkel találkoznak, amelyeket csak Európa legjobb helyein találhatnak meg”.

Navracics Tibor úgy fogalmazott: azzal, hogy Veszprém Európa kulturális fővárosa lehetett, történelmi esélyt kapott, amely nemcsak arra adott lehetőséget, hogy Veszprém belépjen az európai élmezőnybe, hanem annak a kötelezettségét is magával hozta, hogy ezt a helyet az elkövetkező években is meg kell őrizni.

Az egyetem a tudományos kiválóság mellett abban is sokat tud segíteni, hogy a város és a régió közössége ne csupán együtt élő emberek halmaza legyen – tette hozzá a miniszter.

Abonyi János, a Pannon Egyetem általános és tudományos rektorhelyettese kijelentette: a várossal közös fejlesztéseknek köszönhetően egy kiváló európai egyetemhez, és annak otthont adó Európa kulturális fővárosához méltó kampuszt sikerült kialakítani.

Ez a terület mostantól nemcsak egyetemi épületeknek ad otthont, hanem közösségi térként is funkcionál – hangsúlyozta a rektorhelyettes.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere kiemelte: a város stratégiája az, hogy az évtized végére Európa legélhetőbb települései közé tartozzon kategóriájában, és az Európa kulturális fővárosa programot egy jó eszköznek nevezte ehhez.

A polgármester örömét fejezte ki, hogy az egyetemmel együttműködve sikerült létrehozni egy olyan minőségi teret, amely kulturális, pihenési és rekreációs lehetőségeivel a város élhetőségét szolgálja.

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja a beruházásról elmondta: 16 ezer négyzetméternyi épített burkolat újult meg a projekt részeként, 15 ezer négyzetméteren történt zöldfelület-megújítás, csaknem kétezer négyzetméternyi új sportpályát építettek ki.

Emellett elkészült egy 200 férőhelyes mélygarázs, amely fele részben az egyetem dolgozóinak nyújt parkolási lehetőséget, fele részben azonban a lakosságnak is nyitott.

A kancellár arról is beszámolt: együttműködést terveznek a környéken működő kórházzal, rendelőintézettel, valamint a kulturális és közszolgáltató intézményekkel, hogy dolgozóiknak egyedi konstrukcióban kedvezményes parkolási lehetőséget nyújtsanak.

A Pannon Egyetem tájékoztatása szerint a mélygarázs és a zöld kampusz megvalósításának összköltsége 7,3 milliárd forint volt, amelyet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program 6,4 milliárd forinttal támogatott. A fennmaradó összeget az egyetem önerőből finanszírozta.

A mélygarázst október 16-ától nyitják meg.

Korábban írtuk