Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a 4. debreceni Hello Szakma – Út a jövőbe – pályaorientációs, karriertámogató és tájékoztató kiállítás megnyitóján Debrecenben 2024. október 7-én
Hirdetés

A kétnapos rendezvény megnyitóján Pölöskei Gáborné kiemelte, hogy a szakképzés átalakítása négy évvel ezelőtt kezdődött, akkor indultak el a technikumok, az öt- és hároméves szakképző iskolák.

A számok azt mutatják, hogy többen jelentkeznek technikumokba, mint gimnáziumokba, ugyanis olyan erősen összekötötték a szakképzést az egyetemekkel, hogy ma már a technikumok a mérnökképzés előszobái – hangsúlyozta.

Éppen ezért, a 13 ezer diákot számláló DSZC mind a 11 intézményét is bemutató kiállításon Pölöskei Gáborné ismertette, hogy fontos lenne, ha a jelentkező fiatalok megnéznék, hogy a technikumok milyen kapcsolati hálóval rendelkeznek az egyetemekkel, ugyanis jobb választás lehetnek egyes esetekben, mint a gimnáziumok.

Korábban írtuk

A pályaorientációs napokon a Nagyerdei Stadionban mintegy 80 standon több mint 90 kiállító van jelen.

A hároméves szakképzésben olyan mesterségeket tanulhatnak a fiatalok, amelyekből nagyon jól meg lehet élni a piacon. A szakképzés azoknak is lehetőséget tud nyújtani – dobbantóprogramjával vagy műhelyiskoláival -, akik nem tudták befejezni az általános iskolát vagy hátrányos helyzetből érkeznek. A szakképzés karrierutat ajánl – hangsúlyozta Pölöskei Gáborné.