Nem született döntés a szlovák állampolgársági törvény az alkotmánnyal való összeegyeztethetőségéről az alkotmánybíróság szerdai nyilvános ülésén Kassán, mivel a testület a meghallgatásokat követően elnapolta a döntéshozatalt. Az alkotmánybíróság a döntéshozatal kihirdetésének időpontját február 26-ra tűzte ki.

A törvény megvizsgálását még 2011 szeptemberében kezdeményezte a pozsonyi törvényhozás 30 ellenzéki képviselője, arra hivatkozva, miszerint a szlovák alaptörvény szavatolja, hogy akarata ellenére senkit nem lehet megfosztani szlovák állampolgárságától, így az állampolgársági törvény nem tartalmazhat ezzel ellentétes hatású kitételt.

– Komoly viták tárgyát képezi az állampolgársági törvény a szlovák alkotmánybíróságon belül, amit az is jelez, hogy a testület nem mert dönteni az üggyel kapcsolatos beadványról – jelentette ki Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke az ülést követően.

A tárgyaláson megjelent a 101 esztendős Tamás Aladárné Szűcs Ilona is, akit szintén megfosztottak állampolgárságától, miután megkapta magyar okmányait.

(mti)