Pécs polgármestere már a tavaszi választási kampányában világossá tette, minden eszközt igénybe vesz annak érdekében, hogy megakadályozza a radarállomás felépülését.

– Nem épül a Tubesre lokátor, ilyen egyszerű, tehát itt nem lehet feltételes módban finomkodva beszélni – jelentette ki 2009 áprilisában Pécs fideszes polgármestere Páva Zsolt.

A Fővárosi Bíróság jogerős döntése értelmében azonban a Honvédelmi Minisztérium bármikor elkezdheti a beruházást. A szaktárca közleményében arról tájékoztatott, már csak adminisztratív akadálya van a munkák megkezdésének. A civilek azt tervezik, felülvizsgálati kérelemmel fordulnak a Legfelsőbb Bírósághoz.

– Várjuk, hogy a Fővárosi Bíróság ítéletét a napokban megkapjuk és akkor a Legfelsőbb Bírósághoz felülvizsgálati kérelmet nyújtunk be. Szerintünk még a Honvédelmi Minisztériumra is vonatkoznak például a vízbázis védelmére vonatkozó szabályok, illetve a helyi építési szabályzat – mondta a hírTV-nek Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője.

Az önkormányzat azt tervezi, hogy a nehézgépjárművek közlekedését korlátozó táblát helyeznek ki a Tubesre vezető útra, illetve hogy nem adnak ki rá úthasználati engedélyt.

– Jogszerű eszközöket fogunk használni. Az önkormányzat elkötelezett abban, hogy a számára lehetséges jogi eszközökkel megakadályozza, hogy gépjárművekkel behajtsanak a védetté nyilvánított parkerdőbe – mondta az Összefogás Pécsért Egyesület frakcióvezetője, Kővári János.

A jelenleg meglévő korlátozásokat a minisztérium nem vette figyelembe. Bizonyítja ezt az is, hogy a Hír Televízió ottjártakor a mintegy 600 méter hosszú úton végig olajszennyezést talált, egy honvédségi teherautó pedig éppen akkor próbált meg feljutni a radarállomás tervezett helyszínére.

(hírTV)