A fukusimai atomerőmű 1-es, 2-es és 3-as reaktorában zónasérülés történt: a reaktortartályban lévő üzemanyag részlegesen megolvadt, ami azt jelenti, hogy az úgynevezett fizikai gátak közül egyet elveszítettünk. Ezek a gátak megakadályoznák normál esetben a nukleáris üzemanyag környezetbe jutását – magyarázta az InfoRádiónak az Országos Atomenergia Hivatal főosztályvezetője.

Pénteken a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengést követően óriási szökőár csapott le japán északi partvidékére. A Fukusima erőmű ebben a térségben található, és a szakemberek már hatodik napja azon dolgoznak, hogy elhárítsák az üzemzavart. Több robbanás és tűz is volt a létesítményben, ahonnan kis mennyiségben radioaktív anyag is került a környezetbe.

Fichtinger Gyula hangsúlyozta: Európát és Magyarországot a jelenlegi helyzet nem érinti, mert a kibocsátott radioaktív anyag mennyisége nem olyan jelentős. Ráadásul a széljárás is olyan, hogy az óceán, valamint Amerika felé viszi az anyagot, amely a nagy távolság miatt felhígulna, mire Európa fölé érne.

Szerinte a szakemberek a helyszínen minden tőlük telhetőt megtesznek, de a helyzet kommunikálásával problémák vannak. Viszonylag kevés értékelhető műszaki tartalommal bíró hír érkezik, de ezt a főosztályvezető annak tudja be, hogy Fukusimában az elhárítási munkával vannak elfoglalva, nem a kommunikációval.

A szakember teljesen természetesnek tartja, hogy egy ilyen jellegű üzemzavar után az országok felülvizsgálják atomreaktoraik működését. Az Európai Unióban egységes elvek alapján kezelik a kérdést, éppen ezért Fichtinger Gyula úgy véli, a paksi atomerőművet is felülvizsgálják majd.

(Forrás: inforadio.hu)