Nagy Imre unokái, Jánosi Katalin és Jánosi Ferenc hétfőn juttatták el közleményüket az MTI-hez, amelyben megdöbbenésüket fejezik ki amiatt, hogy a Magyar Demokratikus Charta előző nap az aláírásukkal adott közre egy június 16-i rendezvényre invitáló levelet, mint a „sznagovi gyerekek” meghívását közös emlékezésre a rákoskeresztúri temetőbe, Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének évfordulójára.

A Magyar Demokratikus Charta felhívásaként az MTI-hez vasárnap eljuttatott levélben „sznagovi gyerekek” néven Donáth Ferenc, László és Mátyás, Jánosi Ferenc és Katalin, Losonczy Anna, Rajk László, Szilágyi Júlia, Vásárhelyi István, Júlia, Mária és Tánczosné, Bácskai Vera szerepel aláíróként.

Nagy Imre unokái ezzel szemben azt írták: „az eredetileg nem a hivatalos nyilvánosságnak szánt levelet tudtunkon kívül használták fel e célra, aláírásunkkal és bizalmunkkal visszaéltek – ezért felszólítottuk a Charta vezetőit, az invitáló levél aláíróinak sorából nevünket húzzák ki”. Jánosi Katalin és Jánosi Ferenc közleménye szerint ők ugyanebben az időpontban a Nagy Imre Alapítvánnyal és Társasággal a Vértanúk terén, Nagy Imre szobránál tartanak koszorúzással egybekötött civil megemlékezést.

(MTI)