Magyarország nem térhet el a méz összetételét szabályozó EU előírástól, amely mind a 27 tagországra egységesen állapít meg követelményeket – reagált Kardeván Endre a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerbiztonságért felelős államtitkára a méhészek aláírásgyűjtésére.

Mint ismeretes a vidékfejlesztési miniszter december 16-án országos, teljes körű mézellenőrzést rendelt el, mert ismeretlen eredetű, antibiotikummal szennyezett méz jelent meg a hazai piacon.

Az MgSzH szakemberei azóta folyamatosan vizsgálatokat tartanak a mézcsomagolóknál és a mézforgalmazóknál. Az ellenőrzéseken számos termékben mutattak ki kiemelkedően magas értékben meg nem engedett antibiotikum maradványt. A kifogásolt mézeket kivonják a forgalomból, és bírságot szabnak ki a forgalmazókra és a termelőkre.

A mézeknél alkalmazott műszeres analitikai vizsgálati módszerek az elmúlt években tökéletesedtek. A ma alkalmazott műszerekkel – a korábbi mennyiségek 1/20-át is ki tudják mutatni, emiatt ma már azok a mézek is kifogásolhatóak, amelyek néhány éve még gond nélkül a polcokra kerülhettek.

Nyilvánvalóan a kérdést egészségügyi, élelmiszer-biztonsági szempontból különösen körültekintően kell vizsgálni, és nem lehet pusztán államigazgatási előírásként kezelni. Az európai méz jelentékeny részét hazai méhek gyűjtik, ezért különösen fontos a hazai méz minőségének és megbízhatóságának megőrzése – hangsúlyozza a Vidékfejlesztési Minisztérium.