Fotó: MTI/Bíró István, illusztráció
Hirdetés

A szaktárca Molnár Zsolt ombudsmanhelyettes megkeresése nyomán miniszteri rendeletben módosította a felvételi szabályzatot, amelynek új változata kedden jelent meg a hivatalos közlönyben.

Az állampolgárokkal szembeni hivatali jogsértéseket vizsgáló – Romániában a Nép Ügyvédjének nevezett – hivatal tavaly júliusban hívta fel az oktatási minisztérium figyelmét, hogy az egyetemi, mesteri és doktori felvételi módszertanról szóló, 2016-ban elfogadott szabályzat diszkriminációra ad lehetőséget. Egyik előírásának értelmezhetősége miatt ugyanis néhány felsőoktatási intézmény román nyelv ismeretéből is vizsgáztatta azokat a felvételizőket, akik nem román tannyelvű középiskolában végeztek.

A szaktárca a Nép Ügyvédjének adott tavaly októberi válaszában megígérte: kiküszöböli a kisebbségekhez tartozó diákok hátrányos megkülönböztetésének lehetőségét.

A Maszol.ro felidézte: korábban az oktatási minisztérium megtagadta az egyetemi felvételi szabályzatának módosítását. Egyebek mellett arra hivatkozott, hogy az érettségi román szóbeli vizsgája nem tükrözi a diákok nyelvtudásának szintjét, mert a nyelvi kompetenciákat nem az európai szabványnak megfelelően méri.

Ezt az érvelést Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke felháborítónak minősítette, és bejelentette, hogy az intézmény hivatalból eljárást indít a minisztérium ellen.

A kedden megjelent rendeletben a minisztérium megtiltja az egyetemeknek, hogy román nyelvvizsgára kötelezzék azokat a felvételizőket, akik romániai iskolában, de nem románul végezték a tanulmányaikat. Ezek a diákok a szabályzat szerint az érettségi oklevelükkel igazolják a román nyelvi kompetenciáikat.