Az erőmű káros hatásai leginkább hazánkat érintették volna, főként a világörökségnek számító Tokaj-Hegyalját és a Zemplén területeit.

Még 2007-ben került nyilvánosságra, hogy bő húsz kilométerre a tokaji borvidéktől, széntüzelésű erőművet építene egy szlovák cég. A Csehszlovák Energetikai Társaság Rt. elnevezésű vállalat Szlovákia legnagyobb széntüzelésű erőművét készült megépíteni.

A beruházás ellen a határ mindkét oldalán tiltakozások kezdődtek. A szlovák oldalon az életminőségük, a magyaron a borvidék védelmében tiltakoztak. A tervezett létesítmény 163 méter magas kéményeiből ugyanis évente 4 millió tonna szennyezőanyag került volna a levegőbe, aminek nagy része – a széljárás miatt – a világörökségi védettségű tokaji borvidék mikroklímáját is szennyezte volna.

A Greenpeace a kezdetektől részt vett a tiltakozásokban, amelyek hatására az erőmű engedélyeztetési eljárását újrakezdték, arról magyarországi tájékoztatást is adtak a pozsonyi hivatalok. A szervezet mostani közleménye emlékeztet arra: a szlovák hatóságok két körben is megtagadták az engedély kiadását, mivel a beruházó nem mutatta be szakmailag megfelelő módon a szénerőmű hatásait, a határokon átnyúló hatásokkal pedig egyáltalán nem foglalkozott.

Az erőműről készült hatástanulmányban nem vizsgálták például, hogy a szennyvíz milyen hatással lenne a közeli Bodrogra, de a hulladékkezelés módjával sem foglalkoztak érdemben. Arra is csak burkolt utalások voltak, hogy „a melléktermékekben olyan méreganyagok dúsulnak fel, mint a higany vagy az arzén, melyek egyebek mellett szív- és veseelégtelenséget, magas vérnyomást is okozhatnak” – olvasható a Greenpeace közleményében.

(Forrás: Index)