2010-től az Európai Innovációs és Technológiai Intézet hangolja össze az Európai Unió kutatási- és fejlesztési programjait és azok finanszírozását a magántőke bevonásával. Az intézet 18 tagú igazgatótanácsa a Magyar Tudományos Akadémián tartotta meg alakuló ülését, az Európai Bizottság elnöke jelenlétében. Jose Manuel Barroso fontos szerepet szán a szervezetnek az európai gazdaság versenyképességének megőrzésében.

Az igazgatótanács tagjai üzletemberek vagy akadémikusok. Egyetlen kivétellel: Magyarországot Magyar Bálint, az SZDSZ országgyűlési képviselője, az előző balliberális koalíció oktatási minisztere képviseli. A szabályok nem zárták ki politikusok jelölését, de azt előírták, hogy az igazgatótanács tagjainak függetlennek kell lenniük a politikai- és kormányzati érdektől vagy érdekeltségektől. Az Európai Unió szlovák származású oktatási biztosától, Ján Figeltől megkérdeztük volna, nem tartja-e összeférhetetlennek Magyar Bálint jelölését.

Szelestey Lajos külügyi szóvivő a Magyarország és Európa közötti távolság úgy próbálta meg szűkíteni, hogy nem hagyta válaszolni az uniós biztost. Véleménye szerint „a magyar belpolitika torzsalkodásait” nem szabad a vendégekre „vetíteni”. Stábunkat Molnár Károlyhoz irányította kérdéseivel. A szocialista tudománypolitikai miniszter elmondása szerint az Európai Parlament négy szakértője tett javaslatot és döntött – mivel egyetlen magyar szervezet sem tette ezt meg.

A budapesti központ épületeinek bérleti díját öt évig a magyar költségvetés állja, ahogy a 20 munkatárs bérét is. Az alakuló ülés idején a Magyar Tudományos Akadémia előtt kormányellenes tüntetők Gyurcsány Ferenc távozását követelték.

(hírTV)