A Vajdaságban elfogott 52 éves Hadzicot múlt pénteken szállították a törvényszék hágai székhelyére.

A horvátországi szerbek egykori vezetője utolsóként került az igazságszolgáltatás kezére a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló törvényszék 161 vádlottja közül.

Mostani első megszólalásával Hadzic elismerte, hogy nem történt személyazonossági tévedés, valóban őt fogták el a Fruska Gora hegységben. Korábbi megjelenéséhez képest bujkálása idején ő is igyekezett megváltoztatni külsejét, hogy nehezebben legyen felismerhető.

Hágában a vádlott sötét öltönyben és nyakkendőben jelent meg a bírák előtt.

Hadzicnak a törvényszéki szabályok szerint 30 nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy eldöntse, bűnösnek tartja-e a magát vagy sem. Ha akkor sem nyilatkozik, azt a bírák a bűnösség tagadásaként értékelik.

A balkáni háborúk idején Hadzic rövid ideig a horvátországi szerbek „államának”, a Krajinai Szerb Köztársaságnak volt az elnöke. Hágában 14 vádpontban háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolják, köztük felelősséggel a vukovári kórházban 1991 novemberében elkövetett mészárlásért. A törvényszék szerint Hadzic felelős azért is, hogy a jugoszláv néphadsereg és szerb szabadcsapatok a mai Horvátország keleti részén a horvát függetlenségi háborúban (1991-1995) megöltek több száz embert – horvát hadifoglyokat -, több ezer embert elűztek, táborokba zártak, megkínoztak, bántalmaztak, kifosztottak.

A horvátországi szerb vádlott elfogását korábban mérföldkőnek minősítették Hágában.

Hadzic következő megjelenésére várhatóan augusztus végén kerül sor. Augusztus közepéig a Nemzetközi Törvényszék eljárási szünetet tart.

(MTI)