Az Index információi szerint az SZDSZ ügyvivőinek és frakciójának vasárnapi együttes ülésén 6:6-ra végződött az ügyvivők informális szavazása arról, hogy a párt támogassa-e Bajnai Gordon miniszterelnökségét. A hírportál szerint a szavazáson nem vett részt Demszky Gábor, így most lényegében a főpolgármesteren áll vagy bukik Bajnai és a kormány sorsa.

A hírTV értesülései szerint a tanácskozás elhúzódásában komoly szerepet játszott az is, hogy a Kóka- és a Fodor-szárny nem tud megegyezni az új gazdasági miniszter személyéről. A pártelnök híveinek favoritja Törő Csaba, az Euroweb internetszolgáltató korábbi tulajdonosa. Kóka János viszont mást szemelt ki a Bajnai Gordon előléptetésével megüresedő miniszteri székbe.

Törő Csaba 2007-ben magánemberként támogatta Fodor elnök-választási kampányát, de a milliárdos üzletember a szintén milliárdos Kóka Jánost is jól ismeri. 2004-ben az Euroweb vette meg a Kóka vezette Elendert. Az egyesült cég operatív vezetője Törő Csaba lett, elnöke pedig Kóka János, aki – kettejük nézeteltérése miatt – hamarosan távozott a társaság éléről.

A Hír Televízió helyszínen tartózkodó riportere szerint Kóka János és hívei feldúltan távoztak a Gizella utcai székházból.

A Független Hírügynökség információi szerint délután három órától a Képviselői Irodaházban tanácskozik az SZDSZ és az MSZP delegációja.

Az Index munkatársa jelentette, hogy Bajnai Gordon XII. kerületi házának közelében megjelent a köztársasági őrezred néhány autója.

A szocialistákat meggyőzte Bajnai Gordon

Bajnai Gordon kormányfő-jelölését támogatta az MSZP frakciója vasárnap

esti ülésén – jelentette be az egyeztetésről távozóban Kiss Péter. A

kancelláriaminiszter hozzátette: Bajnai ismertette programját az ülésen.

A hírTV információi szerint a programbeszéd elfogadásáról mindössze 50 MSZP-s képviselő szavazott, az ülésen nem volt ott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sem.

(hírTV, FH, Index)