Az élelmiszerhiány, gyógyszerhiány és a naponta emelkedő árak miatt egyre több magyar tér haza Venezuelából, hogy új életet kezdjen – mondta Macsotay Guillermo Caracasban született venezuelai magyar az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A férfi szerint fontos, hogy Magyarország kiáll értük, hiszen szükségük van a segítségre.

A férfi családja a Rákosi-rendszer elől menekült Venezuelába, ő maga öt évvel ezelőtt költözött Magyarországra, akkor még nem volt annyira rossz a helyzet a dél-amerikai országban, mint manapság.

Felidézte: bátyja tíz hónapja került börtönbe politikai fogolyként, társaival együtt több mint tíz napon át kínozták. Családjával leginkább az interneten keresztül kommunikál, mert a telefonjukat korábban lehallgatták. Családja a bátyja miatt Venezuelában maradt, a kormány által támogatott fegyveres csoportok üldözik, fenyegetik őket.

Macsotay Guillermo visszautasította a baloldali sajtóban megjelenteket, miszerint a Venezuelából menekülő magyarok migránsok lennének.

Nem vagyunk migránsok. Lehet, hogy Venezuelában nőttünk fel, de ott is tartottuk a magyar és a venezuelai szokásokat egyaránt – fogalmazott.