Cáfolta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) azt a sajtóban több helyen is megjelent információt, hogy az ukrán határ közelében több ezren létesítettek volna lakcímet az áprilisi országgyűlési választás előtt. Közölték: az érintett településeken január 1-je óta hatvanan létesítettek lakóhelyet.
 


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Az NVI pénteken az MTI-hez megküldött közleményében azt írta, a Belügyminisztériumtól kapott adatok alapján megvizsgálta, hogyan alakult a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4. számú egyéni választókerülethez tartozó Botpalád, Csaholc, Fülesd, Kispalád, Milota, Sonkád és Zsarolyán lakossága.
    
A hét településnek 2018. január 1-jén 5882 lakosa volt, azóta mindössze 60-an létesítettek lakóhelyet és 30-an tartózkodási helyet ezeken a településeken, beleértve a kiskorúakat is – írták.
    
Hozzátették: csak a választópolgárokat vizsgálva elmondható, hogy a választás kitűzése napján a névjegyzékben szereplők száma 4502, a szavazás napján 3962, a megjelent választópolgárok száma pedig 2494 (62,9 százalék, vagyis az országos átlagnál alacsonyabb) volt. 
    
Az NVI leszögezte: mind a népesség-nyilvántartás, mind a választópolgárokat nyilvántartó központi névjegyzék adatait vizsgálva elmondható, hogy nem igaz az az állítás, hogy „több ezren” létesítettek lakcímet a szóban forgó településeken.
    
A magyarországi szavazókörökben csak azok a magyar választópolgárok szavazhatnak, akiknek van magyarországi lakcímük. Akiknek nincs, sikeres regisztrációt követően kizárólag levélben szavazhatnak.

(MTI)