Németh Zsolt levelében felidézte, hogy Risch szenátor az amerikai kongresszus két másik tagjával együtt hétfőn kritikus hangvételű közleményt adott ki az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának az adóegyezményből való kilépést bejelentő nyilatkozatával kapcsolatban.

Hirdetés

A Fidesz politikusa egyúttal annak a feltételezésének adott hangot, hogy az amerikai pénzügyminisztérium ezen, egyfajta nyomásgyakorlásra irányuló szándéka „minden bizonnyal szorosan összefügg” Magyarország kormányának határozott, ellenző álláspontjával a globális minimumadó-megállapodás megkötésére és megvalósítására irányuló összehangolt, nemzetközi törekvésekkel kapcsolatban.

Németh Zsolt a levélben kifejtette, hogy Magyarország továbbra sem támogatja a nemzetközi – OECD, európai uniós és amerikai demokrata – törekvéseket és szándékokat a globális minimumadó bevezetésére.

Egyúttal megerősítette azt is, hogy Magyarország prioritása a kiegyensúlyozott és dinamikus kétoldalú együttműködés folytatása az Egyesült Államok kormányának képviselőivel és a kongresszusi partnerekkel „a lehető legtöbb területre kiterjedően”.

Jim Risch két republikánus szenátortársával, Mike Crapóval és Kevin Bradyvel tett közzé nyilatkozatot az adóegyezmény felmondásával kapcsolatban.

Korábban írtuk